Nieuwe chip van imec stuurt drones en auto's zuiniger en sneller langs obstakels

Actua
door
imec

Het onderzoekscentrum imec heeft een chip ontwikkeld die de reactiesnelheid van bestaande radarsystemenen voor drones en auto's tien maal verhoogt. Tegelijkertijd verlaagt het energieverbruik honderd keer.

De nieuwe chip van imec werkt met spiking recurrent neuraal netwerk

Toepassingen die een beroep doen op artificiële intelligentie , zoals radargestuurde rijhulpsystemen in auto's, maken vaak gebruik van artificiële neurale netwerken . Maar deze verbruiken te veel energie om geïntegreerd te kunnen worden in toestellen met een beperkte batterijcapaciteit. Bovendien leggen data een tijdrovend traject af voordat een beslissing kan genomen worden. 

Imec is de eerste ter wereld

Onderzoeksinstellingen wereldwijd zijn op zoek naar een oplossing voor deze problemen. Het Vlaamse imec vindt de oplossing in een zogenaamd ‘spiking recurrent neuraal netwerk ’.

Voor het eerst ter wereld wordt zo’n neuraal netwerk ingezet voor de verwerking van de radarsignalen.

Spiking neutrale netwerken zijn geënt op de principes uit de neurobiologie. Ze bootsen de manier na waarop neuronen werken. Hierdoor doen ze het energiezuiniger en sneller dan de huidige oplossingen.

Bekijk hier de reportage over de nieuwe chip op Kanaal Z

kanaalz.knack.be

Nieuw tijdperk voor AI

"Dankzij de ontwikkeling van spiking neurale netwerken breekt in de artificiële intelligentie als het ware een nieuw tijdperk aan", zegt Ilja Ocket, program manager neuromorphic sensing bij imec aan Belga.

Het netwerk onthoudt tijdssequenties en informatie die het eerder tegengekomen is. Van hieruit neemt het nieuwe beslissingen.
Ilja Ocket, program manager neuromorphic sensing bij imec

"Deze netwerken gaan op een spaarzame manier om met de beschikbare energie en zijn een pak sneller dan de huidige neurale netwerken . Bovendien maken we gebruik van feedback loops. Hierdoor onthoudt het netwerk tijdssequenties en informatie die het eerder tegengekomen is. Van hieruit neemt het nieuwe beslissingen.”

imec boekt hiermee een grote sprong voorwaarts in de ontwikkeling van zelflerende naar echt zelfdenkende systemen.

Drones reageren sneller op gevaar

Een eerste praktische toepassing is de implementatie van de chip in een radargestuurd vlieghulpsysteem voor drones. Omdat nog sneller en nauwkeuriger een onderscheid kan gemaakt worden tussen obstakels, kunnen drones in een fractie van een seconde reageren op potentieel gevaarlijke situaties.

Dronepiloot laat zijn drone op
Drones met deze technologie reageren sneller op gevaar © Foto David Henrichs, Unsplash

Een van de eerste scenario's die men wil uitwerken, zijn autonome drones die op basis van hun camera- en radarsensorsysteem navigeren in een magazijn om er ingewikkelde taken uit te voeren. 

Ook de Proeftuin Smart Connectivity werkt rond deze uitdagingen. IDLab (imec), Flanders Make en dronecluster EUKA laten er zien hoe je in uitdagende omstandigheden zonder gps-verbindingen toch betrouwbare connectiviteit realiseert.

De inzichten worden gedemonstreerd met behulp van een drone die autonoom rondvliegt in een magazijn en QR-codes van producten uitleest via een camera.

De innovatieve technologie van spiking recurrent neuraal netwerken kan ook in andere domeinen gebruikt worden, van roboticatoepassingen tot de ontwikkeling van oplossingen die onze gezondheid monitoren.

Lees het artikel Nieuwe imec chip legt basis voor energie-efficiënte, zelfdenkende radarsystemen (voor drones en auto’s)

https://kanaalz.knack.be/embed/video/1618791?sad=_Site-KanaalZ-NL-nl_