Vind de juiste partners voor je AI-project... en 9 andere tips van het Flanders AI Forum

Tips
door
VLAIO

Artificiële intelligentie wordt steeds meer gemeengoed in Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit de grote opkomst op het AI Forum in Antwerpen. Grote en kleine ondernemingen uit uiteenlopende sectoren kwamen informatie, experten, steun en partners zoeken om een eigen AI-project uit te rollen. De 460 deelnemers keerden huiswaarts met heel wat concrete contacten en met minstens tien concrete tips om met hun AI-idee aan de slag te gaan.

Tip 1. Zet je doel op scherp: waarde creëren

Innoveren met AI kost een stevige duit, weet Steven Vandekerckhove, R&D manager digital innovation bij Renson. Zijn advies? "Denk na voor je er aan begint. Focus daarbij op waardecreatie. Deze waarde wordt gecreëerd waar probleem en oplossing in elkaar passen."

Steven nodigt ook uit om ruimer te kijken dan artificiële intelligentie : "AI is een zeer sterk wapen, maar ga ook na of er geen andere technologie is die je probleem kostenefficiënter of sneller oplost dan AI."

Voor deze denkoefening kan je beroep doen op Start AI van Agoria. Dit initiatief faciliteert voor jou een denkoefening van drie dagen met experts, en wordt bovendien voor 70% gesubsidieerd door VLAIO.

Tip 2. Ontwikkel in echte omstandigheden

De beste omstandigheden om AI in te ontwikkelen? Een reële situatie en op basis van reële data. Maggy Baetens, founder en CTO van Araani, getuigt: "Onze concurrent werkte in lege fabriekshallen. Ze creëerden daar het perfecte vuurtje en ontwikkelden daarop algoritmes om brand te detecteren. Maar hierdoor hadden ze geen idee hoe hun product zou reageren in real life met veel storende elementen, veranderende lichtomstandigheden, verschillende types vuren, valse alarms…"

Araani zelf ontwikkelde zijn AI-model op basis van reële beelden van branden en rookontwikkelingen in verschillende bedrijven: "Eens we een minimum viable product hadden op een eerste compacte dataset vroegen we bedrijven hun medewerking om dit bij hen verder te ontwikkelen. Zo leerde ons branddetectiesysteem omgaan met bedrijfsspecifieke problemen en ontwikkelden we een robuuster product."

""
Eens we een minimum viable product hadden vroegen we bedrijven hun medewerking om dit bij hen verder te ontwikkelen.
Maggy Baetens, founder en CTO van Araani

Tip 3. Genereer de juiste data

Data zijn de grondstof voor je AI-model. Maar opgelet. Hier geldt niet: hoe meer grondstoffen, hoe beter. Wel moet je aan de juiste grondstoffen werken: de data die kunnen leiden tot een oplossing die waarde creëert. Bij Araani vormde data-engineering 80 procent van het werk.

(v.l.n.r.) Sabine Demey (Vlaams AI-Onderzoeksprogramma), Maggy Baetens (Araani) en Jonathan Berte (Robovision) op het AI Forum. © Foto VLAIO

Ook Seafar zoekt nauwgezet wat voor hen de juiste data zijn, vertelt Louis-Robert Cool, CEO bij Seafar: "Wij besturen binnenschepen van op afstand. Dit kan enkel als we de juiste data in het controlecentrum binnenkrijgen en deze kunnen valoriseren. Hiervoor zijn we in het veld gestart met het verzamelen van correcte data. Vervolgens selecteerden we enkel die data die nodig zijn om een schip op afstand te besturen. Het gaat bijvoorbeeld over beeldherkenning rond obstakels die zich het meest voordoen op de vaarweg: een brug, boei, sluis of ander schip."

Andere data verzamelt Seafar bewust niet. "Data in een database pompen is niet moeilijk. Maar je moet bewust omgaan met de doelen waarvoor die data moet dienen, zoniet verlies je heel snel de focus in de ontwikkeling en spendeer je tijd en resources aan zaken die niet bijdragen tot de algemene propositie van de onderneming."

""
Data in een database pompen is niet moeilijk. Maar je moet bewust omgaan met de doelen waarvoor die data moet dienen.
Louis-Robert Cool, CEO bij Seafar

Tip 4. Zoek de partner gespecialiseerd in wat jij nodig hebt

We zien een belangrijke trend bij aanbieders van AI-oplossingen: specialisatie. Ze specialiseren zich in bijvoorbeeld AI voor verzekeringen, AI voor HR, AI voor industrie/productie… "Kijk naar de specialisatie die bij jouw vraag past", adviseert Jan Verhasselt, CEO van Yazzoom. "Wij specialiseren ons in het monitoren van machines, voornamelijk via hun sensordata. Robovision in deep learning van beelden. Anderen zoals Textgain in de analyse van teksten."

Er zijn nog veel andere partijen, weet Ferdinand Casier, business group leader digital industries van Agoria. "Maar hoe vindt je hen? Om ondernemingen te helpen de juiste partijen te vinden, ontwikkelden we een tool die vraag en aanbodzijde met elkaar in contact brengt. Bovendien voeren we kwaliteitscontrole uit op de aanbieders die in de tool opgenomen willen worden. Zo moeten ze bijvoorbeeld een Belgische use case aanleveren."

👉 Klik hier door naar Agoria Connect en vind de AI-partner die bij jouw project past. Of contacteer Team bedrijfstrajecten van VLAIO. Dit helpt je bij het zoeken van de juiste partner.
👉 Spreek de kmo-portefeuille voor advies en opleiding of de kmo-groeisubsidie aan als je overgaat tot implementatie. Deze subsidies verlichten je investering gevoelig.

Tip 5. Integreer een bestaande oplossing

Je kan ook meteen de oplossing zoeken. Het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. Ook in AI bestaat er al heel wat. En steeds meer ondernemingen brengen kant-en-klaarproducten op de markt. Jan Verhasselt, CEO van Yazzoom, ziet een trend naar productisatie: "Hierdoor bestaan er platformen, data-analyse software en producten die ondernemingen snel en gemakkelijk kunnen inzetten."

Er zijn oplossingen die de kost voor de integratie van een AI oplossing in de operationele workflow verlagen en het gemakkelijker maken de oplossingen te beheren en te onderhouden doorheen de volledige levenscyclus ervan.

Zoek de producten die passen bij jouw onderneming. Koop ze, installeer ze en… klaar.

"Maar natuurlijk zal je maar een kant-en-klaaroplossing vinden voor vaak voorkomende uitdagingen. Als je een oplossing zoekt voor jouw unieke situatie zal altijd een project nodig zijn om die te realiseren", besluit Jan.

Op het Flanders AI Forum vonden 460 deelnemers informatie, experten, steun en partners om een eigen AI-project uit te rollen. © Foto VLAIO

Tip 6. Engageer je hele organisatie

Jonathan Berte, CEO van Robovision, ervaart dat goede AI-cases vooral waarde opleveren als ze worden geabsorbeerd door de hele organisatie. "Soms zetten ondernemingen een Proof of Concept op zonder na te denken wat ze nadien zullen doen. De vraag die ze zich moeten stellen is: 'Gaan de resultaten geld opbrengen komende jaren?' Als je hierbij bekijkt hoe je je medewerkers kan ondersteunen in het onderhouden van de AI, dan heb je brede absorptie in organisatie. Hier draait het om. Anders droogt de PoC snel uit."

""
Als je iedereen mee wilt krijgen, adviseer ik om een low hanging fruit PoC te doen. Dan boek je snel zichtbaar succes.
Jonathan Berte, CEO van Robovision

Jonathan pleit hierbij voor een technische en business owner: "Deze zorgen ervoor dat de case ook business waarde oplevert. Als je iedereen mee wilt krijgen, adviseer ik om een low hanging fruit PoC te doen. Dan boek je snel zichtbaar succes waardoor de organisatie psychologisch gemakkelijker instapt."

Tip 7. Bezoek AI-evenementen en workshops

Op het AI Forum hadden de deelnemende bedrijven de mogelijkheid om op één dag heel wat verschillende partijen te ontmoeten: dertien kennisinstellingen, tientallen mogelijke AI-partners, en ondersteunende organisaties zoals VLAIO, Agoria, VAIA en het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Het was voor velen een unieke kans! 

Workshops en activiteiten zijn een must voor wie met AI aan de slag wil. Ga er naartoe.

👉 Vind de volgende AI-events en workshops in de AI-agenda van digitaletoekomst.be

"Let’s connect more", tipt Steven Vandekerckhove, R&D manager digital innovation bij Renson. "Laten we meer met elkaar connecteren om kennis en ervaringen te delen, om problemen en oplossingen bij elkaar te brengen."

""
Laten we meer met elkaar connecteren om kennis en ervaringen te delen, om problemen en oplossingen bij elkaar te brengen.
Steven Vandekerckhove, R&D manager digital innovation bij Renson

Tip 8. Volg opleidingen rond AI

Een succesvolle AI-adoptie hangt ook af van de juiste competenties binnen de organisatie. Je moet je medewerkers dan ook meenemen in de transitie voor een succesvolle bedrijfsoptimalisatie en AI-integratie.

Neem daarom deel aan opleidingen. Motiveer ook je collega’s hiervoor. Je hoeft geen AI-expert te worden. Wel ontdek je via opleidingen je mogelijkheden. Je krijgt inzicht in de uitdagingen van je bedrijf, je voorkomt veelgemaakte fouten en leert de taal om met IT-ers en AI-specialisten te spreken.

Een volledig overzicht AI-opleidingen vind je bij VAIA, de Vlaamse AI Academie. VAIA is een samenwerking tussen alle Vlaamse universiteiten en hogescholen. Het verzamelt en organiseert opleidingen die je helpen om de mogelijkheden van AI te leren kennen en toe te passen.

""
Steven Vandekerckhove (Renson) roept op tot kennisdeling. © Foto VLAIO

Tip 9. Werk samen met onderzoeksinstellingen

Ook hogescholen, universiteiten en onderzoekscentra zoals imec en Sirris zijn interessante partijen in het ontwikkelen van nieuwe AI-expertise en -oplossingen. Deze kennisinstellingen delen hun kennis, demo’s en projecten ook graag met alle Vlaamse ondernemingen. Grijp een van de mogelijkheden voor een vruchtbare samenwerking.

👉 Informeer je meteen over het AI-Onderzoeksprogramma. Een samenwerking met een hogeschool is dan weer gemakkelijk op te zetten via het overkoepelende platform Blikopener.

Tip 10. Hou meteen rekening met het ethische en juridische

Check van in het begin aan welke ethische en juridische regels je moet voldoen en of je AI-systeem voldoende inzichtelijk is voor de gebruikers. Dan sta je achteraf niet voor verrassingen.

Laat je hierbij helpen door het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Zij zijn steeds op de hoogte van de laatste wetgeving en kennen de methodes om deze in AI-projecten te respecteren

Minister van Innovatie Jo Brouns (in blauw pak) tussen de organisatoren van het Flanders AI Forum. © Foto VLAIO
TwitterLinkedIn