Geen mondmasker op? AI ontwikkeld door Infrabel waarschuwt je

Actua

Infrabel installeert sensoren die een alarmsignaal uitsturen wanneer er onvoldoende afstand wordt gehouden. De technologie waarschuwt ook iedereen die geen mondmasker draagt. AI, ontwikkeld door de ingenieurs van de beheerder van de Belgische spoorwegen, stuurt het systeem aan.

AI systeem ziet of werknemers van Infrabel een mondmasker dragen
AI-systeem van Infrabel ziet of werknemers een mondmasker dragen

Stel je even voor. Een eetzaal waar, onder normale omstandigheden, een dertigtal onderhoudsmensen zitten te eten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van onze spoorinfrastructuur. Door de coronamaatregelen mogen er nog maar  acht mensen dat in deze zaal eten. En dat op anderhalve meter van elkaar. 

Na enkele minuten klinkt een waarschuwingssignaal! Een sensor die permanent de ruimte scant, ontdekt een abnormale situatie: twee personen bevinden zich, misschien wel onbewust, op 1m15 van mekaar. Of, er zijn bijvoorbeeld te veel mensen aanwezig in het lokaal. Dit signaal spoort iedereen aan om zich voorzichtig op te stellen.

AI ziet of mensen mondmasker dragen

Iets verder kan een sensor, gekoppeld aan artificiële intelligentie , mensen eruit pikken die geen mondmasker dragen. Het waarschuwt ook wanneer mensen het mondmasker slecht dragen, bijvoorbeeld wanneer hun neus nog zichtbaar is boven het masker.

AI-systeem op televisie meet hoeveel afstand mensen van elkaar houden
AI-systeem op televisie meet hoeveel afstand mensen van elkaar houden

Deze technologische oplossingen, die de verspreiding van het virus moeten beperken, zijn geen science-fictie.

Na een testperiode in een Brussels gebouw van Infrabel en na de toelating van de preventieadviseurs worden ze op het terrein uitgerold op 5 pilootsites van de Belgische infrastructuurbeheerder.

AI wordt voor het eerst ingezet

Deze technologische innovatie werd ontwikkeld en gerealiseerd door de “ICT”-ploegen (Information and Communication Technology) van Infrabel. 

Het is een van de eerste keren dat dit soort van hulpmiddelen wordt ingezet in deze context. 

Frederic Petit legt het gebruik van AI uit op Kanaal Z

Bekijk hier de reportage op Kanaal Z over de AI-innovatie van Infrabel

Beroepsrisico's opsporen met AI 

Al voor de coronacrisis bekeken de ingenieurs hoe ze artificiële intelligentie konden aanpassen aan de noden en de specifieke risico’s gelinkt aan de uitoefening van spoorwegberoepen.

Twee projecten stonden in de steigers:

  1. Het herkennen, door sensoren, van het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals veiligheidsbrillen of –handschoenen;
  2. Een detectiesysteem voor gevaarlijke situaties zoals een technieker die in de sporen valt.

Interesse in AI-oplossing

“In het licht van de ongeziene crisis die op ons afkwam, werd deze activiteit van onderzoek en ontwikkeling in een recordtempo geheroriënteerd en aangepast aan de noden van vandaag!”, licht Infrabel toe in een persbericht.

“Het herkennen van het correct dragen van een mondmasker heeft tijdelijk de detectie van het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen naar de achtergrond verdrongen. En het detectiesysteem dat te weinig sociale afstand tussen twee personen kan bepalen, kon voortbouwen op de algoritmes die in ontwikkeling waren om een val in de sporen van een technieker te zien.” 

Hierdoor is Infrabel een van de eerste bedrijven die dit soort van hulpmiddelen ter beschikking kan stellen van zijn personeel. Verschillende bedrijven hebben al interesse getoond in deze innovaties.