Focus op AI bij Vlaamse investering van 90 miljoen om ondernemerschap te stimuleren

Actua

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits trekt de komende vier jaar 90 miljoen euro uit om ondernemerschap en innovatie in Vlaanderen te stimuleren. De focus ligt onder meer op artificiële intelligentie , circulaire economie en klimaat.

Elf organisatie zijn geselecteerd. Zij helpen ondernemers en ondernemingen de komende vier jaar met dit budget van 90 miljoen euro. 
"De komende maanden wordt het alle hens aan dek om falingen te vermijden", stelt Crevits. Zes procent van de ondernemingen vreest een faillissement.

Ondernemingen delen ervaringen

"Het delen van corona-ervaringen zal relevant zijn", aldus de minister. "Denk aan de ondernemer die tijdens de crisis snel heeft geschakeld en bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt heeft gebracht. Dat zijn leerrijke ervaringen voor andere ondernemers."

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits
Het geld wordt ingezet om innovatie te bevorderen, met een focus op onder meer artificiële intelligentie, circulaire economie en klimaat.
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

Het geld moet in eerste instantie worden ingezet om innovatie te bevorderen, met een focus op onder meer artificiële intelligentie , circulaire economie en klimaat. Daarnaast is er ook aandacht voor sociaal ondernemen. Zo komt er een specifiek project om ook in de sociale ondernemingen innovatie meer ingang te laten vinden.

Voka rolt Programma Ondernemerschap uit

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert positief. Dankzij het 'programma ondernemerschap' zal Voka de komende vier jaar zeker 8.000 ondernemers begeleiden in alle levensfases van hun bedrijf, luidt het.

"We danken het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), minister van Economie en Werk Crevits en de Vlaamse regering voor de goedkeuring vandaag en het vertrouwen voor de volgende vier jaar", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. 

Agoria en Sirris smeden Industriepartnership

Agoria laat zaterdag weten dat het samen met imec en Sirris gaat inzetten op een ambitieus begeleidingstraject met behulp onder meer coachingtrajecten, masterclasses, internationale missies én matchmaking events.

"Agoria en Sirris hebben een partnership opgebouwd dat met specifieke expertise heel de Vlaamse industrie afdekt. Dankzij dit contract met VLAIO, dat we het Industriepartnership noemen, zullen we in staat zijn om duizenden bedrijven verder te helpen met digitalisering, duurzaamheid en industrie 4.0", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

Unizo, NSZ, Starterslabo,... stimuleren ondernemers

Ook Unizo, NSZ, Starterslabo, Scale-ups.eu, Netwerk Ondernemen, Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw, Verso en Syntra West werden geselecteerd als partners bij het ondersteunen van Vlaamse ondernemingen. De meesten onder hen maakten ook al deel uit van de vorige projectoproep. Met Verso is er voor het eerst een partner uit de sociale economie.

TwitterLinkedIn