Toon aan dat je aandacht hebt voor ethiek in je AI-innovatieproject

Tips

Toon in je voorstel dat ethische thema’s een belangrijk deel zijn van je AI-project. Dat is de belangrijkste tip van het Kenniscentrum Data & Maatschappij en VLAIO uit hun webinar. Waarom en hoe leer je tijdens het bekijken van dit hele webinar.

Werk je aan een onderzoeksvoorstel over AI, maar weet je niet hoe je daarin rekening houdt met ethiek en regelgeving?

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij gaf een webinar in samenwerking met VLAIO. Het doel was de aanwezigen praktische tips te geven om ethiek en regelgeving in een projectvoorstel te schrijven. Je kan bovenaan dit artikel het webinar herbekijken en via deze link de presentatie downloaden.

Denk na over obstakels

Centraal in het verhaal: zeg niet alleen dat aandacht voor ethiek en regelgeving cruciaal is, maar laat ook zien dat het een belangrijk deel uitmaakt van je project. 
Dat wil zeggen dat je nadenkt over mogelijke obstakels en oplossingen. Zet deze als acties in je werkplan. 

Lees meer in de volledige blogpost: Hoe heb ik aandacht voor ethiek en regelgeving in AI-innovatieproject?

Boekentip!

"We moeten leren nee te zeggen tegen AI", zegt AI-wetenschapper Kate Crawford in een interview met De Standaard.

Haar interview en boek is een pleidooi om zuinig en verstandig om te gaan met artificiële intelligentie , vooral in sociale contexten.

"Machine learning is cruciaal geweest om de huidige klimaatcrisis te begrijpen", zegt Kate. "Onze planeet analyseren, de sterren analyseren, daar kan AI ons immens bij helpen. Maar wanneer het wordt toegepast op sociale systemen, en wanneer daarbij data worden gebruikt die gedrenkt zijn in historische en structurele vooroordelen, dan zien we enorme problemen."

Atlas of AI: Power, politics and the planetary costs of artificial intelligence , Kate Crawford, Yale University Press, 2021