Vlaamse Infolijn 1700 zet AI in om vragen efficiënter te beantwoorden

Actua

De Vlaamse Infolijn 1700 wordt intelligenter. Via AI worden binnenkomende vragen efficiënter gecapteerd, doorgestuurd én beantwoord. Het is één van de lopende AI-projecten binnen de Vlaamse overheid.

Het logo van de Vlaamse Infolijn met nummer 1700

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) maakt in totaal vijf miljoen euro vrij voor 11 innovatieve overheidsprojecten. Bij die innovatieve projecten zitten ook projecten die gebruikmaken van artificiële intelligentie (AI). 

Innovaties steeds vaker met AI

De projecten kaderen in het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) dat bedoeld is om slimme innovaties binnen de Vlaamse overheid te ondersteunen. Na vijf oproepen worden er intussen al meer dan 70 innovatieve overheidsopdrachten begeleid. Uit de laatste oproep werden uit 11 projecten geselecteerd.

Daarbij zit het gebruik van blockchain en artificiële intelligentie in de lift. 

AI geeft zelfs antwoordsuggesties

Er loopt onder meer al een project om de werking van de Vlaamse Infolijn (1700) te verbeteren door middel van AI

Door de inzet van AI-modules wil het project het vraag/antwoord-proces van de Vlaamse Infolijn interpreteren en ook ‘manipuleren’. Dit moet toelaten om de vraag sneller en efficiënter te capteren en te categoriseren. Vervolgens kan deze sneller en efficiënter doorgestuurd worden naar de ‘juiste’ antwoordverstrekker met de ‘juiste’ skills. Deze krijgt meteen ook een gestandaardiseerde antwoordsuggestie, wat zijn of haar zoekwerk verlicht.

AI breekt ook in andere projecten door

Ook in andere innovatieve projecten speelt artificiële intelligentie een hoofdrol, bijvoorbeeld in deze drie projecten voor de Vlaamse overheid:

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits
Vanuit de Vlaamse overheid moedigen we bedrijven aan om te innoveren.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Innovatie

Ook overheid investeert

"Vanuit de Vlaamse overheid moedigen we bedrijven aan om te innoveren. Maar als overheid moeten we dat ook doen", zegt minister Crevits. “Deze geselecteerde projecten kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit, veiligheid en een efficiënter beheer van bruggen en sluizen." 

Een volledige lijst met alle PIO-projecten vind je op: www.innovatieveoverheidsopdrachten.be/projecten

Innoveer mee voor de Vlaamse overheid

Het PIO creëert via innovatieve overheidsopdrachten extra mogelijkheden om, samen met ondernemingen en onderzoekscentra, de werking van de Vlaamse publieke sector te vernieuwen en innovatieve antwoorden te bieden op tal van maatschappelijke uitdagingen. 

Lees meer over het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

TwitterLinkedIn