Artificiële intelligentie creëert hogere nood aan vrouwen in technologie

Actua

Artificiële intelligentie maakt de nood aan vrouwen in technologie nog groter, omdat ongelijkheden tussen mannen en vrouwen ook in onze dataverzameling zit”, zegt Dewi Van De Vyver, ICT Woman of the Year 2020.

Artificiële intelligentie maakt de nood aan vrouwen in technologie nog groter, omdat de gender bias ook in onze dataverzameling zit. Denk aan artificiële intelligentie die hartinfarcten detecteert, maar alleen de symptomen van mannen herkent, omdat het model geen rekening houdt met de symptomen van vrouwen.”
Dat zegt Dewi Van De Vyver aan Knack Weekend. 

Te veel mannen

Dewi is medeoprichter en CEO van Flow Pilots in Antwerpen. Haar bureau begeleidt bedrijven bij digitale innovatie, onder meer Axa, Agfa, Soudal, Belfius en Sodexo. 

Dewi is vastberaden om meer vrouwen warm te maken voor technologie en AI.

Auto’s en telefoons worden afgestemd op de gemiddelde man. Hierdoor zijn ze niet altijd even geschikt voor vrouwen.
Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots

“Technologie steunt vaak nog op een louter mannelijk perspectief”, zegt ze aan Knack Weekend. “Omdat de meeste ingenieurs mannen zijn, worden auto’s en telefoons bijvoorbeeld afgestemd op de gemiddelde man, waardoor ze niet altijd even geschikt zijn voor vrouwen.”

ICT Woman of the Year

Dewi werd in 2020 door Data News uitgeroepen tot ICT Woman of the Year. Acht jaar geleden stond ze mee aan de wieg van scale-up Flow Pilots. Sinds 2019 leidt ze het bedrijf ook als CEO.

Portret van Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots
Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots © Foto Franky Verdickt

Dagelijks inspireert en motiveert Dewi een dertigtal mensen, schrijft Data News. Zij vulde haar Master Communicatiewetenschappen aan met opleidingen in economie, grafisch design en IT-management. Het snijpunt van die expertises inspireert haar als CEO. Maar ook haar twee zonen inspireren haar om haar vak aan te wenden voor het algemeen belang.

Lees een uitgebreid interview met Dewi Van De Vyver

TwitterLinkedIn