AI helpt eenzame mensen aan meer sociaal contact

Actua

AI zorgt voor meer verbinding in deze moeilijke coronatijden. Het nieuwe platform FredenFrieda.be verbindt Vlamingen en zorgt voor meer sociaal contact. Het werd ontwikkeld door het Antwerpse AI-bedrijf Nalantis.

Jongere helpt oudere de dag doorkomen
FredenFrieda AI-platform voor meer sociaal contact © Sien Verstraeten - Vlaamse Ouderenraad

Help de Helpers verbindt vrijwilligers aan zorginstellingen. Fred en Frieda doet hetzelfde voor Vlamingen die zich eenzaam voelen.

Om hen te helpen, kunnen zorg- of welzijnsorganisaties een oproep voor een buddy plaatsen op FredenFrieda.be. 

Vlaams volksvertegenwoordigers Lorin Parys (N-VA) en Jeremie Vaneeckhout (Groen) lanceerden het platform, met de steun van minister-president Jan Jambon en minister van Welzijn Wouter Beke.

AI verbindt profielen

Zowel Fred en Frieda als Help de Helpers verbinden profielen aan elkaar door middel van artificiële intelligentie , schrijft Computable in het artikel 'AI van Nalantis bevordert sociaal contact Vlamingen'

Nalantis uit Antwerpen ontwikkelde natural language understanding. Hierdoor begrijpt de software van Nalantis gesproken en geschreven taal in hun semantische context en maakt zo een match op basis van bijvoorbeeld woonplaats, interesses en talenten.

Hoe werkt Fred & Frieda?

Als vrijwilliger laat je je gegevens zoals woonplaats en eventueel specifieke interesses achter op FredenFrieda.be. Het is een veilige website die je privacy respecteert. Je geeft aan of je graag een virtuele Fred of Frieda wil zijn die een kaartje wil sturen, eens bellen of beeldbellen. 

Of je kan kiezen om een ‘echte’ buddy van vlees en bloed te worden. Dat betekent dat je, wanneer het veilig kan, eens op bezoek of samen op stap gaat.

Als zorg- of welzijnsorganisatie, zoals een dienst gezinszorg, lokaal dienstencentrum, of gehandicaptenzorgvereniging kan je een ‘vacature’ plaatsen om een buddy te vinden voor iemand die graag meer sociaal contact zou hebben.

Registratie is kinderspel, of is al in orde door de koppeling aan Help de Helpers.

Word een Fred of Frieda

AI versnelt het matchen

Dit proces verloopt snel en objectief, waardoor er geen tijd verloren gaat aan selectieprocedures en manuele analyses van profielen.

De zorg- en welzijnsorganisaties vormen ten slotte de schakel die de match controleert. Ze verbinden twee mensen met elkaar en begeleiden het contact.

Nalantis verbetert het leven via AI 

Nalantis ontwikkelt software gebaseerd op AI voor verschillende vakdomeinen. Klanten zijn onder meer VDAB, bankenfederatie Febelfin en Stad Gent.

“Wij zetten AI-technologie in voor initiatieven die ons werk- en privé-leven vlotter en aangenamer maken en burgers verbinden”, zegt Frank Aernout, CEO van Nalantis, aan Computable.