7 top AI-dossiers van 2022. Ontdek nu het beste van het Kenniscentrum Data & Maatschappij

Tips

De top dossiers rond de ethische en juridische kant van AI in 2022? Die vind je bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Blik mee terug op hun kennisintensief en kennisdelend AI-jaar. Dit artikel zet je op weg naar de top AI-dossiers van 2022.

Welke onderwerpen vond het Kenniscentrum belangrijk in 2022? Op welke resultaten is het  trots? In hun blogpost Blik je mee terug op 2022? vatten ze het beste van 7 AI-dossiers samen. Check snel de belangrijkste resultaten van deze partner uit het VLAIO Netwerk .

""

Wat wij geleerd hebben uit het jaaroverzicht van het Kenniscentrum, lees je in dit artikel. In elk antwoord vind je waardevolle links naar workshops, verslagen, tools, inzichten en documenten.

Wat is een digital ethicist?

Een digital ethicist houdt het maatschappelijk, ethisch en juridisch perspectief van impactvolle technologie in de gaten. Dit kan toegewezen worden aan één profiel binnen de organisatie, bijvoorbeeld een digital ethicist, of kan ook als een gedeelde verantwoordelijkheid worden gezien (ontwerpers, teamleiders, management, …). 

"In een Data-Date met onder meer digital ethicists gingen we in gesprek over wat deze rol nu precies inhoudt en welke competenties hierbij belangrijk zijn. Lees er meer over in dit verslag", tips het Kenniscentrum.

"Die competenties bundelden we in een competentiemodel dat de kennis, vaardigheden en attitudes omschrijft die nodig zijn voor de ontwikkeling en begeleiding van verantwoorde datagedreven systemen en AI. Lees het toelichtingsdocument met alle info over het competentiemodel. Heb je liever enkel beknopte informatie? Lees dan deze brAInfood waar we het model samenvatten."

Wat is het project amai!?

Het project amai! is een AI-initiatief dat burgers betrekt bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie . Het won in 2022 de publieksprijs van de Mediawijs Awards voor hun werk rond impact, innovatie en inclusie. Daarnaast werd ook in 2022 een nieuw amai!-traject opgezet en krijgen 5 projecten de kans om hun idee waar te maken. Deze projecten worden eind dit jaar bekend gemaakt.

Goed nieuws! In 2023 loopt amai! verder, hou de website van amai! in de gaten voor meer informatie over het nieuwe traject.

Waarom en hoe betrek je medewerkers bij digitaliseringsprojecten?

Het betrekken van werknemers in innovatieprocessen is belangrijk voor het waarborgen van werkbaar werk. 

Bij de transitie naar industrie 4.0 is het belangrijk om te kijken hoe dit het best wordt aangepakt. Hoe worden werknemers in dit proces best meegenomen? Welke technologieën zijn wenselijk? 

Het Kenniscentrum werkte hier in 2022 aan, en publiceerde een brAInfood voor medewerkers die hen informeert over wat AI is, waarin het goed is en wanneer je het kan vertrouwen.

Dit jaar, en volgend jaar, werkt het Kenniscentrum samen met Flanders Make en VDAB aan een begeleidingstraject voor de implementatie van operator ondersteunende technologieën zoals robots, co-bots en digitale werkinstructies. We ontwikkelen doe-het-zelf workshops om met je team van werknemers en andere betrokken stakeholders, de acceptatie en implementatie van nieuwe technologie op de werkvloer te begeleiden. Lees meer over het project in de blogpost Hoe maak je de transitie naar industrie 4.0 op een participatieve manier?

Hoe bied je iedereen kansen in de digitaliserende samenleving?

"Om organisaties nog beter te kunnen bijstaan in het toegankelijker en gebruiksvriendelijker maken van digitale of datagedreven producten en diensten, ontwikkelden we het draaiboek Aan de slag met digitale inclusie voor een doe-het-zelf workshop.

De workshop bevat enkele brainstormtechnieken, templates en tools (waaronder het Digitaal Inclusie kaartspel) om drempels met betrekking tot het gebruik van je dienst of product in kaart te brengen en aan te pakken. Zo is het (nog) gemakkelijker voor je eindgebruikers om je dienst of het product te gebruiken."

Het draaiboek werd uitgeschreven als een handleiding voor een moderator, zo kan je deze intern - zonder begeleiding - uitvoeren. Dit draaiboek wordt opgenomen in de aanbevelingen die je krijgt bij de Digital Inclusion by Design Index van DigitAll (lancering vanaf 21/12). Dankzij deze zelftest kan je testen of je digitale dienstverlening of digitaal product voldoende inclusief is, en krijg je aan het eind van de bevraging tips en aanbevelingen om verbeteringen aan te brengen.

Met deze kennis ben je alvast gewapend om van 2023 een sterk en ethisch correct AI-jaar te maken.

👉 Hoe je je onderneming in 2023 sterker maakt met artificiële intelligentie , lees je in het artikel Dit zijn dé 7 AI-trends voor kmo’s in 2023
TwitterLinkedIn