Twee jonge Vlamingen leren de wereld foutloos code schrijven!

Verhaal

Hoe veiliger software, hoe veiliger het bedrijf dat draait op deze software. Vanuit deze insteek lossen de twee Vlaamse ondernemers Matias Madou en Pieter Danhieux een groot probleem aan de basis op.

De spellingchecker in Word helpt iedereen foutloos te schrijven. Ook mail- en andere computerprogramma’s onderlijnen tikfouten met rode golflijntjes. Net zo eenvoudig helpen twee jonge Belgen softwareontwikkelaars wereldwijd foutloze code schrijven.

Veilige code in liefst 29 talen

“Ons doel is softwareontwikkelaars helpen om veiligere software te schrijven”, zegt Matias Madou (39), co-founder en CTO van Secure Code Warrior. “Daarbij breken we met de klassieke aanpak van schrijven, testen, verbeteren, opnieuw schrijven,…”

Met de Vlaamse oplossing schrijft de ontwikkelaar meteen veilige code. “We ontwikkelden een leerplatform zodat elke softwareontwikkelaar relevante training krijgt over hoe hij of zij veilige code schrijft, in maar liefst 29 talen”, zegt Matias. “Daaropvolgend ontwikkelden we een softwareoplossing die tijdens het schrijven de fouten meteen aanduidt en opties biedt om veiliger te coderen. Vergelijk het met een spellingchecker die suggesties doet voor foutief getypte woorden.”

Belgen halen meer dan 50 miljoen euro op

De aanpak van het duo bleek een gouden vondst. Vandaag werken 100.000 developers via het platform. Grote klanten zijn onder meer Verizon, Salesforce, ING, BBC, Motorola, Revolut, Standard Chartered, zestien banken uit de wereldwijde top tien, de zes grootste Australische banken en zo goed als elke grootbank in België. 

Matias Madou (links) en Pieter Danhieux (rechts) veroveren de wereld met hun methode om veiligere software te schrijven
Matias Madou (links) en Pieter Danhieux (rechts) veroveren de wereld met hun methode om veiligere software te schrijven
Matias Madou, co-founder en CTO van Secure Code Warrior
Het R&D-hart is in Brugge gevestigd dankzij de financieringsmiddelen die we hier ontvingen.
Matias Madou, co-founder en CTO van Secure Code Warrior

Hun oprichting en eerste versnelling in 2017 lukte dankzij bedrijfsadvies van VLAIO. Samen zochten ze financiering voor de uitdaging van het prille bedrijf. Na begeleiding haalde het die steun binnen, waardoor het R&D-centrum van de softwarebeveiliger in Brugge is gevestigd.

Vervolgens sprak het jonge bedrijf de internationale kapitaalmarkt aan. In september 2018 haalde Secure Code Warrior 3,5 miljoen dollar op bij het durfkapitaalfonds Paladin Capital en het Australische AirTree Ventures. In december 2019 leverde een tweede kapitaalronde bij Goldman Sachs, Forgepoint Capital en CISCO maar liefst 47,6 miljoen dollar op.

4 jaar voorsprong op de concurrentie

“Investeerders voelen dat er een grote markt open ligt”, verklaart Matias. “In totaal zijn er wereldwijd 25 miljoen ontwikkelaars actief. Dat is een mooi potentieel. In deze markt zijn we een disruptieve speler door onze proactieve aanpak." 

"Met onze oplossing hebben we een viertal jaar voorsprong op de concurrentie. Bovendien doen we dit vandaag met maar één geïntegreerde oplossing, waarbij wij en investeerders kansen zien om tools bij te creëren.”

Van Gent naar Down Under

Matias en Pieter leerden elkaar kennen aan de Universiteit Gent. Daarna gingen ze los van elkaar met hetzelfde doel aan de slag. Pieter gaf in Australië opleidingen aan kleine groepen over veiligere software. “Ik wilde via een spelvorm developers in real-time helpen met het schrijven van veiligere code”, zegt Pieter. “Toen we onze Australische en Belgische ondernemingen samenbrachten, ontstond het huidige Secure Code Warrior.”

De jonge onderneming stelt vandaag 117 mensen tewerk in Sydney, Boston, London, Singapore en Portland. Op het R&D-centrum in Brugge werken dertien mensen, waarvan één doctoraal onderzoeker via een Baekeland-mandaat met cofinanciering van VLAIO.

Matias Madou, co-founder en CTO van Secure Code Warrior
We verdubbelen elk jaar. Met de laatste kapitaalinjectie willen we groeien tot 100 miljoen euro omzet per jaar.
Matias Madou, co-founder en CTO van Secure Code Warrior

“Het R&D-hart is in Brugge gevestigd dankzij de financieringsmiddelen die we hier ontvingen”, zegt Matias. “We willen het ook hier laten groeien naar 50 ontwikkelaars en onderzoekers, al is het moeilijk zoeken naar extra mensen.”

Groeien naar 100 miljoen per jaar

Over vijf jaar wil het bedrijf met hoofdkwartier in Sydney de referentie zijn als het over veilig programmeren gaat. 
“We verdubbelen elk jaar. En deze groei willen we volhouden. Met de laatste kapitaalinjectie willen we groeien tot een jaarlijkse omzet van 100 miljoen euro. Elke ontwikkelaar die veiliger wil programmeren, moet aan Secure Code Warrior denken.”

3 adviezen van Matias

Vanuit zijn inzicht in cybersecurity , heeft Matias 3 adviezen voor elke onderneming: 

  1. “Veilige software is een onmisbaar wapen tegen cybercriminaliteit”, adviseert Matias. “Hoe veiliger de software, hoe moeilijker het is om deze verkeerd te gebruiken."
  2. Check hoe veilig deze software ontwikkeld is voordat je ze aankoopt. Matias adviseert om deze vragen te stellen aan je softwareleverancier: Hoe ontwikkelt de softwareleverancier code? 
Wie werkt er mee aan de software? 
Zijn deze mensen getraind op veiligheid? 
Welke tools gebruiken ze om veilige code te schrijven? 

  3. Luister naar de ontwikkelaar. Eis niets wat hem niet goed lijkt.
TwitterLinkedIn

Ook op zoek naar financiering voor de start of groei van je nieuwe onderneming?

Check de financieringsbronnen en contacteer de bedrijfsadviseurs van VLAIO.