"Bizar hoe gemakkelijk ik me liet vangen door phishing", getuigt horeca-uitbater Thomas Vreriks

Use case

Thomas Vreriks begrijpt nog altijd niet goed waarom hij zijn bankgegevens online ingaf. De ondernemer dacht coronasteun te krijgen, maar gaf een cybercrimineel toegang tot zijn bankrekening.

""
Ondernemer Thomas Vreriks is op zijn hoede voor frauduleuze berichten. En toch...

"Tijdens de tweede lockdown ontving ik op een zondagavond een mail. Die zei me dat ik recht had op 1.700 euro wegens de verplichte sluiting van de horeca. Ik heb meteen geklikt", vertelt Thomas Vreriks.

De ondernemer van koffiebar Mister Bean in Leuven werd zo het slachtoffer van phishing

Zijn getuigenis leest als een typisch voorbeeld van de phishingparadox. We weten allemaal dat we niet mogen doorklikken op sms’en en mails die er verdacht uitzien. Toch laten we ons nog vangen.

👉 Het zal jou niet overkomen? Lees Wat is de phishingparadox? En waarom is deze gevaarlijk?

"Ik krijg als horeca-uitbater veel mails en ben op mijn hoede voor frauduleuze berichten. Zo waarschuw ik geregeld vrienden en familie voor phishing . En bij veel mails en sms’en denk ik zelf: zo doorzichtig, wie trapt hier nu in?"

Hackers konden 5000 euro stelen

"Maar toen? Die zondagavond? Ik weet nog altijd niet goed waarom ik me zo gemakkelijk liet vangen. Misschien omdat ik toen veel met die steunmaatregelen bezig was en ik er berichten over ontving van verschillende afzenders."

Onmiddellijk besefte ik dat er iets niet klopte. Daarop blokkeerde ik al mijn rekeningen.
Thomas Vreriks, zaakvoerder van Mister Bean

Thomas klikte verder, haalde zijn bankkaart en kaartlezer boven en gaf zijn codes online in.

"Onmiddellijk besefte ik dat er iets niet klopte. Ik opende meteen mijn bankapp en zag dat er twee keer 250 euro naar een Nederlandse rekening overgeschreven was. Daarop blokkeerde ik al mijn rekeningen."

In vergelijking met andere ondernemers komt Thomas er goed van af. "Ze hadden gemakkelijk 5000 euro kunnen nemen. En ik prijs ik me zeker gelukkig wanneer ik over andere ondernemers lees die tot 25.000 euro kwijtraakten via phishing."

De volgende dag stapte Thomas naar zijn bank en naar de politie. Beiden konden niets meer doen voor hem. 

En wat Thomas sindsdien doet?

"Nog beter opletten. Daarenboven stuur ik elk verdacht bericht door naar verdacht@safeonweb.be. Zo worden ook anderen gewaarschuwd."

👉 Bekijk hoe je je extra wapent tegen cybercriminelen. Informeer je over de cybersecurity-verbetertrajecten en de kmo-portefeuille
TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?