“Onze machines draaien in de cloud. Dan is cybersecurity cruciaal”

Use case

Door productiemachines aan de cloud te linken, dringen cybersecuritydreigingen door tot op de werkvloer. Dat ervaart coffeeRoots momenteel in zijn eerste projecten met data, cloudcomputing en artificiële intelligentie . "Daarom namen we cybersecurity van in het begin mee op in het project", zegt Shahin Afrouzeh, lead artificial intelligence developer bij coffeeRoots Cantata.

""
Hoe voorkom je dat cybercriminelen via de cloud je kmo indringen? © Foto coffeeRoots

CoffeeRoots zette de afgelopen jaren de stap naar de cloud . Het introduceerde AI op de werkvloer en in zijn Cantana-winkels. Het brengt zelfs inzichten en data over de productie tot in de smartphone van managers en medewerkers.

VLAIO subsidieerde het eerste project van de familiale kmo.

"Een klein deel van deze subsidies gebruikten we om de nieuwe cloudgeconnecteerde infrastructuur te beschermen tegen cybercriminelen. Machines en data aan de cloud linken brengt immers risico’s met zich mee", zegt Shahin.

Elke kmo kan leren van hoe coffeeRoots de risico’s verbonden met AI- en cloudtoepassingen afdekt.

Cybersecurity adviezen voor kmo's

  • Neem cybersecurity van in het begin mee in elk data- en cloudproject. 
  • Onderzoek de nieuwe risico’s en leg alle zwakke punten bloot.
  • Werk een cybersecurity roadmap uit.
  • Scheid je productiemachines van de computers en netwerken in de kantoren.
  • Installeer cyberveilige infrastructuur en software.
  • Informeer en train je mensen om cyberveilig te werken.
""
Door de systemen comfortabel, veilig en gebruiksvriendelijk te maken, wordt iedereen enthousiast. © Foto coffeeRoots

Groeiend draagvlak voor digitale initiatieven

Deze maatregelen beschermen niet alleen de onderneming en infrastructuur tegen cybercriminelen. Shahin ervaart ook een positief effect bij de mensen:

"Door de systemen comfortabel, veilig en gebruiksvriendelijk te maken, wordt iedereen enthousiast. Ze merken de positieve effecten voor hun job. Ze stellen vast dat niet alleen het bedrijf verbetert, maar dat ook zij zich verbeteren. Hierdoor groeit het draagvlak voor nieuwe digitale initiatieven. Meer nog, ze doen zelf suggesties voor nieuwe projecten."

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?