Inarto laat verbeterde cybersecurity mee betalen door kmo-portefeuille

Use case
In samenwerking met

Bescherming tegen hackers hoeft noch een grote investering te vragen, noch ingewikkeld te zijn. Dat ervaarde Inarto architecten, een typische Vlaamse kmo met acht medewerkers. "Onze onderneming is veel cyberveiliger geworden na de audit, de adviezen en cybersecurity opleiding", ervaart zaakvoerder Jesse Mampay.

""
Het architectenbureau zocht een gespecialiseerde partij naast hun vaste IT-leverancier. © Foto Inarto architecten

Net zoals veel Vlaamse ondernemingen laat Inarto architecten zijn IT-infrastructuur onderhouden door een vaste IT-leverancier. 

Maar wie zijn onderneming wil beschermen tegen cybercriminelen, wordt aangeraden om zulke dienstverlening aan te vullen met een gespecialiseerde partij.

Eens zaakvoerders Jesse, Evi en Niko wisten dat de kmo-portefeuille van VLAIO een groot deel van de investering op zich zou nemen, waren ze helemaal overtuigd. Het Kempische bureau vroeg een volledige cybersecurity audit bij Fox&Fish Cyberdefense.

Audit geeft concrete actiepunten

Inarto architecten koos voor een brede en onafhankelijke doorlichting van hun cyberbeveiliging, inclusief ethisch hacker. Deze stelde confronterende vragen en lichtte de systemen door.

""
Veilig werken op de werf én op kantoor, gaan hand in hand. © Foto Inarto architecten

Fox&Fish Cyberdefense kiest daarbij voor een open en constructieve samenwerking met alle stakeholders. "We wijzen daarbij niet met het vingertje. Ons enige doel is een verhoging van de cyberveiligheid van onze klant."

De doorlichting leverde een uitgebreid, pragmatisch rapport op met concrete actiepunten voor zowel de zaakvoerders als de IT-leverancier.

""
We stellen gedragsveranderingen vast, zoals meer aandacht voor het tijdig installeren van software updates en correct wachtwoordbeheer.
Jesse Mampay, zaakvoerder Inarto architecten

Grote vooruitgang met minimale kost

"In onze voorgestelde actieplannen focussen we steeds op de prioriteiten en op het laaghangend fruit", legt Fox&Fish uit. "Dit laat ons vaak toe om grote vooruitgang te boeken voor een minimale tijdsinvestering. Ook de financiële kost blijft zo beperkt."

Bij Inarto architecten identificeerden we bijvoorbeeld dat het wachtwoordbeleid beter kon. Onze experts hielpen een password manager kiezen. Ook ondersteunden ze de onderneming in het scherpstellen van hun beleid.

Met de hulp van VLAIO

Bescherming tegen hackers hoeft geen grote investering te vragen, noch ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze use case van Inarto architecten. Met beperkte inspanningen is de cybersecurity maturiteit fors beter, met minder risico op incidenten of datadiefstal tot gevolg.

Bovendien komen deze diensten in de meeste gevallen in aanmerking voor een subsidie via de kmo–portefeuille.

Informeer je hier over jouw subsidies

Medewerkers tonen veiliger gedrag

Naast een verhoging van de cyberveiligheid op IT-vlak, leerden de medewerkers risico’s en onveilige situaties herkennen tijdens een cybersecurity opleiding. Deze training maakte hen ook bewust van de gevolgen van eventuele foute handelingen en leerde hen om de schade te beperken.

"Kort na de opleiding stelden we al merkbare gedragsveranderingen vast", verduidelijkt zaakvoerder Jesse Mampay. "Zo is er nu meer aandacht voor het tijdig installeren van software updates en een correct wachtwoordbeheer. Mensen begrijpen nu meer het belang van deze soms vervelende taakjes."

De vaste IT-leverancier is nog steeds aan boord en levert nog steeds kwalitatief werk. Tegelijkertijd heeft dit korte project met de cybersecurityspecialist de kmo veel cyberveiliger gemaakt.

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?