Hoe kmo Alertis zijn cybersecurity verbeterde met een betaalbaar verbetertraject op maat

Use case
In samenwerking met

EY

Zoals elke kmo was ook Alertis kwetsbaar in zijn cybersecurity . Dat ondervond het een paar jaar geleden. Vandaag is de beveiligingscirkel van de kmo wel helemaal rond dankzij het cybersecurity verbetertraject van VLAIO. Hoe hielp dienstverlener EY de kmo met zijn kwetsbaarheden?

""
Guy Slagmulder, CEO van Alertis, is blij met de betere beveiliging na het cybersecurity verbetertraject. © Foto Alertis

Een paar jaar geleden kreeg Alertis bijna letterlijk een wake-up call. Hun telefooncentrale werd gehackt. De cybercriminelen waren plots in staat om vanuit hun telefooncentrale naar de hele wereld te bellen. En dat deden ze ook. 

De uiterst onaangename ervaring zette de kmo aan tot actie. Alertis besloot het verbetertraject van VLAIO rond cybersecurity te volgen.

""
We wilden zeker zijn dat er geen eventuele gaten of hiaten in ons beveiligingssysteem zaten.
Frank Vanden Driessche, chief digital officer bij Alertis

"We wilden zeker zijn dat er geen eventuele gaten of hiaten in ons beveiligingssysteem zaten", zegt Frank Vanden Driessche, chief digital officer bij Alertis. "Daarom namen we deel aan het cybersecurity verbetertraject van VLAIO. Cybersecurity is immers cruciaal voor onze klanten."

Wie is Alertis?

Alertis is een technologische speler gespecialiseerd in allerlei vormen van fysieke beveiliging, zoals brand- en inbraakdetectie en camerabewaking. De West-Vlaamse kmo heeft 110 medewerkers. Deze werken in heel België voor ondernemingen voor wie beveiliging kritisch is, zoals woon- en zorgcentra, hotels, industrie, logistiek. Ook leveren ze diensten aan onroerend erfgoed, steden en gemeenten.

CEO Guy Slagmulder licht toe: "Voor al die klanten stelt Alertis het beveiligingsplan op, levert het materialen, zorgt voor de indienststelling en voor service en monitoring."

Dienstverlening met subsidies

Uit de verschillende dienstverleners koos Alertis voor EY. Hun vraag: "Leg de meest kritieke kwetsbaarheden in ons beveiligingssysteem bloot. Verhelp ze vervolgens."

Want op het vlak van cybersecurity kunnen ze zich geen risico veroorloven. Ze bewaren namelijk uiterst vertrouwelijke informatie zoals toegangscodes, paswoorden en camerabeelden. Deze vertrouwelijke gegevens worden beschermd door meerdere beveiligingslagen.

Hun klanten rekenen erop dat deze uitstekend beveiligd zijn zodat hackers er nooit mee aan de haal gaan.

Beveiligingstraject op maat

EY en Alertis stemden samen af waar de focus van het cybersecurity verbetertraject moest liggen.

Erik Aerts, cybersecurity en privacy manager EY België: "EY start steeds met een voortraject met een nulmeting. Deze geeft een holistisch inzicht in een aantal aspecten rond beveiliging, bijvoorbeeld: hoe omgaan met wachtwoorden, met compliance, GDPR, hoe zorg je ervoor dat je integriteit bewaard wordt…?"

Vervolgens zoomde EY in op het beheren van risico’s. Het gaf advies over het beter beschermen van de omgeving, het identificeren van cyberaanvallen en het veerkrachtig reageren als je gehackt wordt.

""
De laptops van 65 technici op de baan kregen een beter beveiligd beheer. © Foto Alertis

Verbeter ook de cybersecurity van je kmo

De cybersecurity verbetertrajecten van VLAIO ondersteunen kmo’s in Vlaanderen bij het verbeteren van hun cyberveiligheid . Vraag ook een individueel traject. Klik voor alle informatie door naar… 

vlaio.be/cybersecurity

Kwetsbaarheden zijn al opgelost

Het resultaat? "Er zijn veel nuttige zaken uit dit traject gekomen", zegt Guy Slagmulder, CEO Alertis. "Deze nemen we zeker mee naar de toekomst. We zijn ons meer bewust geworden van de mogelijke gevaren en van de noodzaak om er iets aan te doen."

""
We zijn ons bewuster geworden van de mogelijke gevaren en van de noodzaak om er iets aan te doen.
Guy Slagmulder, CEO van Alertis

"Ondertussen zijn de ontdekte kwetsbaarheden trouwens al van de baan", vat Frank samen. En Guy vult aan: "Dit rapport heeft ons ook aangezet om de overige kwetsbaarheden aan te pakken. We hebben onder meer 65 technici op de baan met elk een laptop. Deze toestellen kregen een beter beveiligd beheer." 

Zo maakt de kmo zijn baseline ‘seriously safe’ meer dan ooit waard.

👉 Meer details over het traject dat de kmo liep? Klik door naar het volledige verhaal Alertis integreert cybersecurity in zijn bedrijfsvoering dankzij VLAIO-verbetertraject
TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?