“Cybersecurity? Dat is voor mij een logisch onderdeel van onderzoek & ontwikkeling”

Use case

Geen product zonder cyberbeveiliging. Dat is van in het begin de logica voor ondernemer Edwin Rozie. De afgelopen jaren knutselde hij aan een programmamanagementtool voor softwareteams, inclusief beveiliging. Hiermee overtuigde hij onder meer al twee bedrijven uit de Fortune 500.

""
Edwin Rozie, oprichter en CEO van Ativo, ziet cybersecurity onmisbaar voor zijn succes. © Foto Ativo

Het zijn best spannende tijden voor Edwin Rozie. Hij gaf in januari 2020 zijn job als programmamanagement consultant op. Anderhalf jaar later nodigde hij 300 ethische hackers uit om kwetsbaarheden te zoeken in zijn gloednieuwe software, de plugin Ativo Programs.

"Ik loofde mooi prijzengeld uit. En dus hebben deze ethische hackers alle middelen ingezet. Ze hebben een paar kwetsbaarheden aangetoond, maar geen enkele is binnengeraakt in de software", blikt Edwin tevreden terug op de cybersecurity test.

""
Ik vond dat mijn IT-infrastructuur moest kunnen weerstaan aan state-of-the-art aanvallen met alle moderne aanvalstechnieken.
Edwin Rozie, oprichter Ativo

"Ik vond dat mijn IT-infrastructuur moest kunnen weerstaan aan state-of-the-art aanvallen met alle moderne aanvalstechnieken. Want de complexiteit en snelheid van aanvallen zijn uitdagend vandaag."

Sinds dit traject en een reeks penetratietesten heeft hij twee cybersecurity certificaten voor zijn tool.

Wat is Ativo Programs?

Ativo Programs is een plugin voor Jira, wat ‘s werelds populairste programmamanagementtool is voor softwareteams. 

"Vergelijk Jira met de bekende tools voor projectbeheer Trello of Notion. Wel, ik bouw hier een laag boven die op een geconsolideerd bord linken tussen de verschillende borden toont", zegt Edwin. "Als Jira teams van vijf tot tien personen helpt, bedient mijn tool tien van die teams."

"Via mijn ontwikkeling krijgen tot honderden mensen zicht op het overkoepelende programma en hun bijdrage hieraan. Zo weten ze niet alleen wat te doen en hoe samen te werken, maar krijgen ze ook meer zin in hun project. Een beeld van het grotere geheel motiveert mensen."

Ativo Programs focust vooral op developmentteams in grote bedrijven, maar kan ook ingezet worden op omvangrijke infrastructuurprojecten of voor een bedrijf dat besluit een nieuwe strategische richting in te slaan.

"We onderscheiden ons van de anderen door onze focus op Jira, de methodologie die we ondersteunen, en het visuele. Wij kiezen grafieken in plaats van tabellen, of rode en groene indicatoren in plaats van tekst."

Met hulp van VLAIO

Bedrijfsadviseur Bruno Van De Casteele hielp Edwin om een VLAIO-dossier op te stellen. "Hij bekeek mijn dossier kritisch, vroeg bijkomende informatie en uitleg en hielp me het zo verbeteren. Het ontwikkelingsproject werd goedgekeurd kort nadat ik het indiende", zegt de ondernemer. 

De 96.000 euro steun helpt om de eerste voltijdse ontwikkelaar aan te werven en een derde versie te bouwen, die deel per deel zal gereleased worden in 2022 en 2023.

Informeer je over steun voor je ontwikkelingsproject

Cybersecurity van in het begin

Al in het eerste prototype dat Edwin in 2019 lanceerde, zat cyberveiligheid ingebakken. 

"Ativo Programs verzamelt vertrouwelijke informatie van grote ondernemingen. Wetende dat hackers vaak via kleine leveranciers grote ondernemingen binnendringen, wilde ik dit risico niet lopen", zegt de ondernemer. "Daarom maakt cybersecurity van in het begin een normaal deel van mijn onderzoek & ontwikkelingen uit."

👉 Ook andere Vlaamse ondernemingen profiteren van hun betere cybersecurity . Lees "Cybersecurity geeft ons een sterkere reputatie en marktpositie", ondervinden ze bij Remedus

Tegelijkertijd vragen potentiële klanten naar zijn security policy. Ze willen weten welke maatregelen het jonge bedrijf neemt en hoe het omgaat met cybersecurity . "De twee behaalde cybersecurity certificaten van Atlassian, wat het bedrijf achter Jira is, geven mijn prospecten en klanten vertrouwen."

Ook in het VLAIO-dossier is cybersecurity een belangrijk element, als logisch onderdeel van de nieuwe versie.

👉 Krik zelf de cybersecurity maturiteit van je onderneming op. En laat je subsidiëren door VLAIO. Lees Verbeter de cybersecurity van je bedrijf! Check het laagdrempelig verbetertraject en de kmo-portefeuille

Nummer 1 wereldwijd

De ontwikkelaar-projectmanager dook in 2019 vanuit het niets op tussen andere programmamanagementtools. Maar deze anonieme positie wil Edwin niet lang behouden. 

"We groeien nu al sneller dan onze concurrenten. Mijn ambitie en haalbaar doel is om wereldwijd nummer 1 te worden in onze niche. We hebben onder meer twee klanten uit de Fortune 500: een bank en medische instelling. Van vijftien betalende klanten vandaag zullen we snel opschalen naar honderd betalende klanten eind 2022."

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?