Grijp je opportuniteiten in de API-economie

Ontwikkeling
Projectorganisator
KU Leuven
In samenwerking met

B-Hive/Tsundoku Ventures, Argenta, Arkane, Automated analytics, B-fine, Billit, Smart and Easy (Contract.fit), Cumul.io, Digiteal, DINK, Elimity, Finsight solutions, Gambit, Guardsquare, Logitail, Operise.io, POM, Riskconcile, Rydoo, Shift left security, Silverfin, Thanksys, The Wave, Twikey, WeGroup, Yields.io
 

Dit project wil softwareleveranciers in de fintech sector in staat stellen snel en effectief gebruik te laten maken van complexe nieuwe technologieën in API -security als fundamentele hefboom voor hun succes in de digitale economie .

Voor wie?

Dit project 'APISEC: Veilige API ’s voor fintech bedrijven' van KU Leuven, B-Hive/Tsundoku Ventures richt zich tot fintechbedrijven die services (willen) aanbieden via web API’s.

Projectdoelstellingen?

De API economie vormt over sectoren heen een booming trend en creëert de opportuniteit voor kleine spelers om een grote business impact te hebben ondanks beperkte middelen. Het dwingt ook bestaande, eventueel grotere spelers om mee te evolueren. Online, webgebaseerde softwarediensten worden daarom steeds vaker aangeboden als API. 

Cybersecurity is een inherente vereiste om succesvol te zijn, en moet in acht genomen worden van bij de start. Het probleem is echter dat de vereiste kennis niet geconsolideerd is en gefragmenteerd. Een belangrijk probleem voor de evolutie naar en adoptie van een API-economie is dus de complexiteit van de benodigde securitytechnologieën.

Het algemeen doel van het APISEC project is om softwareleveranciers in de fintech sector in staat te stellen snel en effectief gebruik te laten maken van complexe, nieuwe technologieën in API-security als fundamentele hefboom voor hun succes in de digitale economie . De concrete doelen van het APISEC project zijn het verruimen van de kennis en het toepasbaar maken van de kennis omtrent geavanceerde API-security technologieën. Op deze manier krijgt de adoptie en de ontsluiting van web API's in de fintech sector in Vlaanderen een versnelling.

Beknopt:

  • Kennisopbouw en kennisoverdracht van een bruikbaar kader om de beoordeling en toepassing van geavanceerde API-security op maat van deze sector te faciliteren.
  • Een snellere go-to-market van de bedrijven in de doelgroep.
  • Overwinnen van de technische hindernissen van de partners in de context van het veilig aanbieden en gebruiken van API’s.
  • Creëren van een competitief voordeel voor de partners door een vroege investering in cybersecurity .
     
Dame betaalt met smartphone in de winkel
Cybersecurity is voor fintech bedrijven een inherente vereiste om succesvol te zijn © Foto Blake Wisz, Unsplash

Wat kan je verwachten?

  • Kennisoverdracht door de beschikbaarheid van whitepapers, tools, e.d. die aangeleverd worden door de onderzoekspartner.
  • Interactieve seminaries met projectpartners om ervaringen en best practices uit te wisselen.
  • Hands-on workshops over specifieke technologieën die relevant zijn voor de partners
  • Groepsbegeleiding d.m.v. het uitwerken van use cases die relevant zijn voor verschillende partners.

Tijdlijn

  • 01/03/2020: startdatum
  • Regelmatige worden seminaries en workshops gepland.
  • 28/02/2022: eindrapportering APISEC
  • 28/02/2024: uiterlijke rapportering van ondernemingsspecifieke cases

Contactgegevens 

Pieter Philippaerts
pieter.philippaerts@kuleuven.be
+32 16 37 62 49

Meer info

apisec.be

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?