Werknemers verlangen betere cyberveiligheid in hun bedrijf

Actua

Belgische werknemers zijn behoorlijk bezorgd over de cyberveiligheid in hun onderneming. 47% vraagt dat hun werkgever een sterker traject opstart voor meer cybersecurity .

""
Medewerkers willen gezelligheid… en cybersecurity. © Foto Christina @Wocintechchat, Unsplash

Het recente onderzoek van Cisco mag gelezen worden als een duidelijke "Ja, we willen meer cybersecurity in ons bedrijf".

Van alle ondervraagden in de zes landen blijken Belgische werknemers het meest bezorgd over de cyberveiligheid in hun bedrijf. Dat schrijft DataNews

Iets meer dan de helft van de medewerkers kreeg een opleiding over cybersecurity in de afgelopen 18 maanden. Hiermee scoren de Belgische ondernemingen 7% onder het Europese gemiddelde.

👉 VLAIO subsidieert ook kleine ondernemingen bij het verbeteren van hun cyberveiligheid . Check het laagdrempelig verbetertraject en de kmo-portefeuille

De opvallendste cijfers

  • 61% van de Belgische kantoorwerkers vindt dat cyberveiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, niet enkel van IT of het management.
  • 47% wil dat de werkgever het voortouw neemt.
  • 55% kreeg de voorbije achttien maanden een opleiding over cyberveiligheid.
  • 3% geeft aan dat er geen nieuwe technologieën kwamen voor veilig thuiswerk.
  • 37% maakt verplicht gebruik van multifactor-authenticatie .
  • 33% vindt multifactor-authenticatie een frustrerende technologie.
👉 Paswoorden zijn essentieel in een betere cyberbeveiliging. Waarom en hoe vandaag nog je wachtwoorden vervangen

Werknemers verantwoordelijk?

"Deze onderzoekscijfers tonen aan dat bedrijven de verantwoordelijkheid voor cyberveiigheid vaak bij de medewerkers leggen", waarschuwt Steven De Ruyver, Cybersecurity Lead voor Cisco België en Luxemburg in DataNews.

"Het zal hierdoor van kwaad naar erger gaan."

"Tenzij we overschakelen naar een bredere, architecturale aanpak voor cyberbeveiliging met een sterke focus op de gebruiker. Nu thuiswerken is ingeburgerd, moeten we het nog gemakkelijker maken om cyberveilig te zijn. Voldoende sensibiliseren is essentieel."

👉 Ontdek waarom het soms toch misloopt. Lees Wat is de phishingparadox? En waarom is deze gevaarlijk?
TwitterLinkedIn