Schrijfster Saskia De Coster vraagt hacker losgeld voor onuitgegeven manuscript

Actua

Hackers bedreigen ook de literaire wereld. En wel op een heel bijzondere manier. Bekende en minder bekende auteurs krijgen een mail van hun zogenaamde uitgever. Deze wil hun volgend manuscript al eens doornemen. De onbekende hacker maakte al tal van onuitgegegeven manuscripten buit. Verschalkt schrijfster Saskia De Coster de hacker?

UPDATE - De Italiaan, F. Bernardini, werd in januari 2022 aangehouden in New York. Volgens de Amerikaanse justitie zou hij meer dan 160 domeinnamen van literaire agenten en uitgeverijen hebben nagemaakt om van daaruit e-mails te sturen. Lees meer in DataNews

Hackers vragen vaak losgeld.

Schrijfster Saskia De Coster doet haar hacker in een open brief Je hebt me aan het denken gezet, beste hacker een tegenvoorstel: (los)geld voor een manuscript dat nu enkel zij in haar bezit heeft.

""
"Ik wil je mijn manuscript aanbieden", schrijft Saskia De Coster in een open brief aan de literaire hacker. © Foto Koos Breukel

Saskia belt na phishingmail

De schrijfster en columniste verhaalt eerst hoe de hacker haar heel persoonlijk én met kennis van haar leven en werk benaderde.

"Op de boot in Venetië kreeg ik een bericht van mijn uitgever. Hij vroeg me hoe het weekend was en in een volgende, korte zin of ik het manuscript van DE WEDDENSCHAP kon sturen."

Had Saskia De Coster niet verder nagedacht, ze zou zo haar laatste versie van haar onuitgegeven roman hebben gemaild.

Maar de schrijfster van Jeuk, Zusjes en ‘Wij en ik’ vindt de mail verdacht. Ze belde haar echte uitgever. Die viel uit de lucht en dacht dat zijn account gehackt was.

❗Wees zelf alert voor valse mails. Lees Aan deze 7 kenmerken herken je phishing mails en SMS-phishing

Spoofing? Let op details

Blijkt dat de auteurswereld wordt opgeschrikt door een oplichter die werkt via phishingmails. Hoeveel onuitgegeven manuscripten de hacker al buitmaakte, is niet geweten. Eerder werd onder meer Hanna Bervoets slachtoffer.

De hacks zijn een vorm van spoofing. Hierin doet iemand zich voor als een andere persoon.

"Mijn hacker had, heel geraffineerd, een website aangemaakt die www.dasmaq.nl heet", vertelt Saskia. "Eén letter verschil met de officiële site van de uitgeverij. Vandaar had hij of zij me gemaild als ­daniel@dasmaq.nl."

""
Schrijfster Saskia De Coster bijna gehackt via spoofing.

(Los)geld voor uniek manuscript

Omdat de hack mislukt is, moet iedereen die haar broeierig hete verhaal over twee jongens, één te jong meisje en een zomer vol zon, verveling en seksuele verlangens, wil lezen, geduld hebben tot september. 

Tenzij je de hacker bent en ingaat op haar wel heel bijzonder voorstel. Saskia is bereid een uniek exemplaar met digitaal authenticiteitscertificaat aan de hacker te verkopen.

"Natuurlijk verkoop ik voor een respectabele prijs. Mijn grootvader zei het al: 'Pour se faire respecter, il faut se faire payer.' Er is marge voor onderhandeling, dat spreekt."

👉 Iedereen krijgt met hackers te maken? Lees Het cyberhacking-dagboek van een Vlaamse kmo
TwitterLinkedIn