Record aantal meldingen van cyberaanvallen in België

Actua

Al 5.387 meldingen over cyberaanvallen en -incidenten kreeg het Centrum voor Cybersecurity België dit jaar. Dat zijn er nu eind oktober al meer dan vorig jaar. In 2019 werden er 4.484 meldingen van cyberincidenten gedaan, schrijft De Tijd.

Cybercrimineel met masker achter de laptop
Cybercrimineel zoekt een zwakke plek om in te breken © Foto Bermix Studio, Unsplash

De belangrijkste soorten gerapporteerde incidenten zijn phishingfraude, ransomware , en computervirussen', antwoordde premier Alexander De Croo (Open Vld) aan N-VA-parlementslid Katrien Houtmeyers. 

Als eerste minister is De Croo bevoegd voor het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) dat de meldingen ontvangt via zijn operationele dienst Cert.be. 

Nog veel meer aanvallen

Volgens De Croo geven de duizenden meldingen over cyberaanvallen nog geen volledig beeld van het probleem.

Alexander De Croo (Open Vld), eerste minister
Bedrijven en particulieren melden zelden dat ze slachtoffer zijn geworden van een cyberincident.
Alexander De Croo (Open Vld), eerste minister

"Het reële aantal cyberaanvallen in België ligt vele malen hoger”, zegt de premier. “Bedrijven en particulieren melden zelden dat ze slachtoffer zijn geworden van een cyberincident. Ze dienen ook niet altijd klacht in bij de politie. Met uitzondering van enkele aanbieders van essentiële diensten die onder de Netwerk- en Informatiebeveiligingswet vallen, is er geen meldingsplicht van cyberincidenten."

Doe aangifte van cybercriminaliteit

Werd je  bedrijf of organisatie geconfronteerd wordt met een netwerk- of internetincident? Meld dit in alle vertrouwen via CERT.be

Als je alsen dit wil melden of in alle vertrouwen advies wil vragen kan dit bij CERT.be, het Federale Cyber Emergency ResponsTeam. 

www.cert.be

TwitterLinkedIn