Phishing is cybergevaar nummer 1 voor kmo's

Actua

Meer dan de helft van de Europese kmo’s zegt waarschijnlijk de zaak te sluiten bij een impactvolle cyberaanval op hun bedrijf. Phishing vormt het meest voorkomende cybergevaar voor kmo’s.

""
57% van de kmo's denkt aan sluiten na een cyberaanval. © Foto Tim Mossholder, Unsplash
  • 85% van de Europese kmo's is het ermee eens dat cyberbeveiligingsproblemen ernstige nadelige gevolgen voor hun bedrijf zouden hebben.
  • 57% geeft aan dat ze hoogstwaarschijnlijk hun activiteiten zouden stoppen na een impactvolle cyberattack. 
  • 36% heeft in de afgelopen vijf jaar met een incident te maken gehad. 


De recente studie van het EU-agentschap voor cyberbeveiliging Phishing most common Cyber Incident faced by SMEs bij bijna 250 ondervraagde kleine en middelgrote ondernemingen toont aan dat kmo’s de dag vrezen dat hun onderneming aangevallen wordt.

Corona impact op cybersecurity

De versnelde digitalisering omwille van corona vergroot het gevaar. 

"Door de huidige crisis namen traditionele bedrijven hun toevlucht tot technologieën zoals QR-codes en contactloze betalingen", zegt de studie. 

"Deze hadden zij nooit eerder gebruikt. De kmo's slaagden er niet in deze nieuwe technologieën voldoende te beveiligen."

""

Phishing en ransomware

Phishing-aanvallen behoren tot de meest voorkomende cyberincidenten waaraan kmo's worden blootgesteld. Andere grote bedreigen zijn ransomware-aanvallen, gestolen laptops en CEO-fraude.

Gebrek aan geld

Maar opvallend! 

Cyberaanvallen worden nog steeds niet beschouwd als een groot risico voor een groot aantal kleine en middelgrote ondernemingen. Zij blijven ervan overtuigd dat cyberincidenten alleen grotere organisaties treffen.

De Europese studie onthult de uitdagingen waarmee kmo's worden geconfronteerd:

💥 Gering bewustzijn voor cyberdreigingen.
💥 Onvoldoende bescherming van kritieke en gevoelige informatie.
💥 Gebrek aan budget voor cyberbeveiligingsmaatregelen.
💥 Geen deskundigheid en personeel op het gebied van cyberbeveiliging.
💥 Het ontbreken van richtlijnen voor kmo’s.
💥 De omschakeling van offline naar online business..
💥 Geringe steun van het management.

❗Tip❗Begin vandaag nog met een betere beveiliging. Lees Wat is een back-up? Waarom en hoe maak je een kopie van je bedrijfsgegevens?

12 professionele tips

Naast de studie en publiceert ENISA ook de gids voor cyberbeveiliging voor de kmo: 12 stappen om uw bedrijf te beveiligen.

De beknopte gids over cyberbeveiliging biedt kmo's praktische, professionele acties om hun systemen en bedrijven beter te beveiligen.

➡ Hoe veilig zijn jij en je onderneming? Klik door naar de Gratis online test! Ken onmiddellijk het cyberrisico van je onderneming
TwitterLinkedIn