Kijktip! Kanaal-Z-reportages leren je je cyberveiligheid betaalbaar te verhogen

Tips
door
VLAIO

WANNEER wordt je bedrijf het slachtoffer van een cyberaanval? Dat is helaas de vraag die je je moet stellen. Want elk bedrijf wordt regelmatig bedreigd. De tweede en nog belangrijkere vraag luidt: hoe voorkom je dat cybercriminelen je bedrijf binnen geraken?

In zeven reportages gaat Kanaal-Z op zoek naar de cyberbedreidingen én oplossingen voor Vlaamse kmo’s. De zakenzender interviewt experten, ondernemers en cybersecurityverantwoordelijken in grote en kleine bedrijven.

Aflevering 1. VLAIO en zijn partners

Je ontdekt wat VLAIO en zijn partners (Agoria, Voka, Unizo, Confederatie Bouw…) voor je kunnen doen. Welke ondersteunende maatregelen verlichten de investeringen in cyberveiligheid ? Bekijk de eerste aflevering.

""
Jeroen Fiers stelt de steunmaatregelen voor ondernemingen voor. © Kanaal-Z

Aflevering 2. Lagere drempel voor subsidies

Vlaams Minister Hilde Crevits legt uit hoe ze de drempel voor het aanvragen van subsidies rond cybersecurity heeft verlaagd. Ken je de light-versie van de cybersecurity-verbetertrajecten? Bekijk de tweede aflevering.

""
Voormalig minister van Innovatie wijst op het gevaar en de mogelijkheden. © Kanaal-Z

Aflevering 3. Ransomware bedreigt telewerkers

Telewerk maakte elke onderneming extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Twee grote gevaren zijn hierin: ransomware via phishing en het kraken van paswoorden op toegankelijke computers. Weet je hoe je hiermee omgaat? Intratuin getuigt hoe het thuiswerken organiseert. Hoor van hen en andere specialisten hoe je je mensen veilig leert werken. Bekijk de derde aflevering.

""
Peter Van Hulle licht toe hoe Intratuin zich wapent tegen cybercriminelen. © Kanaal-Z

Aflevering 4. Hoe systemen beveiligen

Hoe beheer je de toegang tot je systemen op een veilige manier? Is het een goede idee om iedereen een Admin-profiel te geven met maximale toegang? Waarom gaat producent van fineerhout Decospan ervan uit dat het nooit klaar is? En hoe beveiligt Schoenen Torfs zich? Bekijk de vierde aflevering.

""
Mattias Denys, CIO Decospan, legt uit hoe zijn kmo zich beveiligt. © Kanaal-Z

Aflevering 5. Cybersecurity van bij de start

Cybercriminelen proberen misbruik te maken van de software die bedrijven gebruiken. Hoe voorkom je lekken? Hoe voorkom je dat anderen je systemen overnemen? Start-ups Qollabi en Kwarts getuigen over hun basisarchitectuur en hoe ze cybersecurity van bij de start inbouwen. Bekijk de vijfde aflevering.

""
Frie Pétré vertelt over hun dynamisch actieplan tegen cybercriminaliteit. © Kanaal-Z

Aflevering 6. De cloud kan veilig

De cloud levert je hardware, rekenkracht en interessante software. Maar weet je intussen van welke clouddiensten en toepassingen je allemaal gebruik maakt? Hoe selecteer je de meest geschikte én veilige cloudprovider voor je volgende project? RetailSonar, DOM-verzekeringen en Renta Solutions getuigen over hoe ze de cloud gebruiken en waarom ze dit via een partner doen. Bekijk de zesde aflevering.

""
Katrien Van den Berghe getuigt over hoe Renta Solutions van in het begin in de cloud werkte. © Kanaal-Z

Aflevering 7. Een cybersecurityplan opstellen

Ondernemingen uit alle sectoren zijn ongeacht hun grootte het doelwit van cybercriminelen. Maar de impact van beveiligingsincidenten kan drastisch worden beperkt met een helder en uitvoerbaar cybersecurityplan. Wist je dat je hiervoor beroep kan doen op cybersecuritydienstverleners, bijvoorbeeld via de cybersecurity-verbetertrajecten van VLAIO? Klingele, Horeca Van Zon en Renson getuigen over hun kwetsbaarheid… en over hoe ze hun bedrijf verdedigen tegen hackers. Bekijk de zevende aflevering.

""
Marion Van Zon getuigt over de hacking van hun kmo. © Kanaal-Z
TwitterLinkedIn