IT security strategy is prioriteit nummer 1 voor Belgische CIO’s

Actua

IT Security strategie is dé topprioriteit voor Belgische CIO’s. Dat blijkt uit een rondvraag van Beltug, de Belgische vereniging van professionele ict-gebruikers.

""
CIO's verstevigen de sloten op hun IT-infrastructuur. © Foto FLY:D, Unsplash

IT Security strategy is voor 45,5 procent van de bevraagde leden van Beltug een prioriteit. Dit houdt onder meer in: 'security by design', 'zero trust' en 'cloud security'. 

Gezien hun verantwoordelijkheid is het ook te verwachten dat ze deze prioriteit effectief omzetten in acties. Want de chief information officer (CIO) is binnen een organisatie de hoogste verantwoordelijke op het gebied van de ICT.

👉 Verbeter ook je cybersecurity mét subsidies. Informeer je over de Cybersecurity-verbetertrajecten voor kmo's.

Op de tweede plaat staat IT security architecture.

De grote werven van een digitale transformatie tekenen zich duidelijk af in de prioriteitenlijst van Belgische IT-beslissingsnemers voor het komende jaar.

Hoe zorg je voor een sluitende cyberveiligheidsstrategie? Hoe kies je een aangepaste IT-architectuur? En hoe ga je als organisatie om met je data? Dat zijn de drie grootste actiepunten die naar voor komen in het Beltug Priorities Compass, de jaarlijkse bevraging bij IT-beslissingsnemers over hun prioriteiten voor het komende jaar.

Top tien IT-prioriteiten 2023

""
Top tien IT-prioriteiten 2023 © Beltug

Het grote potentieel van data

Uit het Priorities Compass van Beltug blijkt dat CIO's zeer goed het potentieel van hun data beseffen. Maar ze zijn zich ook bewust van de complexiteit die daarmee samenhangt: de data moeten van hoge kwaliteit zijn, zorgvuldig beheerd worden, in een doordachte architectuur worden ondergebracht en over een efficiënte en veilige infrastructuur lopen.

Dit leidt tot een hele reeks vragen zoals:

  • Welke data hebben we?
  • Wie mag en moet er toegang toe krijgen?
  • En hoe kunnen we onze data veilig delen met andere partijen?

Een bijkomende uitdaging is dat het hele bedrijf moet ingeschakeld worden om het potentieel van data te kunnen benutten. Het is een ware omschakeling naar een datamindset. Deze is ruimer dan één persoon of één team en moet leiden tot een datagedreven organisatie.
 

TwitterLinkedIn