Ethische hacker KU Leuven breekt in satellieten van Elon Musk in

Actua
door
KU Leuven

Ethische hackers halen zelden het nieuws. Meestal breken ze in stilte in op bedrijfsnetwerken, informeren ze het bedrijf over het lek en innen ze hun prijzengeld. Lennert Wouters haalt wel het wereldnieuws. De cybersecurity -expert van KU Leuven hackte het satellietsysteem van Elon Musk, Starlink.

""
Starlink train III aan de hemel. © Foto Forest-Katsch, Unsplash

547 kilometer boven de aarde cirkelen drieduizend Starlink-satellieten rond. Zij brengen internet naar afgelegen gebieden. Het netwerk dat ontwikkeld is door het SpaceX-programma van miljardair en Tesla-CEO Elon Musk kennen we ook van de satelliettreintjes die we kort na een lancering aan de hemel zien.

Lennert Wouters van de COSIC-onderzoeksgroep van KU Leuven is er nu in geslaagd inzage te krijgen in de werking van het satellietsysteem. Hij voegde een zelfgemaakte printplaat toe aan een Starlink-schotel. Dit stukje techniek kostte hem amper 25 euro. Maar hij kon er wel de geïnstalleerde beveiliging mee omzeilen. 

Lennert kon vervolgens het Starlink-systeem bestuderen. Een satelliet platleggen, of zelfs het hele Starlinksysteem beïnvloeden, is volgens hem niet mogelijk.

Starlink bedankt ethisch hacker

Als ethische hacker informeerde hij het bedrijf, publiceerde zijn verhaal en adviseert voor een forse beveiligingsupdate van de hardware.

Het bedrijf noemt de prestatie van de Lennert: "een technisch indrukwekkende aanval, en bij ons weten de eerste van zijn soort op ons systeem".

Starlink betaalde hem ook voor het blootleggen en melden van het probleem.

Het volledige verhaal lees je in Wired: The Hacking of Starlink Terminals Has Begun

Eerder hackten de cybersecurity -experts van de onderzoeksgroep COSIC een Tesla. Bekijk hier de video.

TwitterLinkedIn