“Opgelet! Niet enkel je buren worden gehackt. Elke kmo kan slachtoffer worden van cybercriminelen"

Actua
door
VLAIO

Cybercriminelen treffen de meest diverse ondernemingen. Ze richten financiële schade én reputatieschade op langere termijn aan. Ze slaan een deuk in het vertrouwen bij klanten en leveranciers. Maar je hoeft het zo ver niet te laten komen. Via VLAIO wapen je je kmo nu beter tegen cyberveiligheidsrisico’s.

Man schiet met pijl en boog op een schietroos
Cyberciminelen schieten op alles. Elke kmo kan in zijn hart getroffen worden. © Foto Annie Spratt, Unsplash

"Je zou denken dat elk bedrijf ondertussen wel doordrongen is van het belang van cyberveiligheid , maar dit blijkt in de praktijk vaak toch niet het geval", ervaren VLAIO-adviseurs Jeroen Fiers en Patrick Hauspie.

Het kan elke kmo overkomen

Een cyberincident kan elke kmo overkomen, vertellen de twee experten in een dubbelinterview voor Bloovi.

"Er zijn nog altijd ondernemers die het cyberveiligheidsrisico onderschatten", zegt Jeroen Fiers. "Dat zijn echt niet alleen de kleine kmo’s."

"We merken dat IT-afdelingen en zeker directies nog steeds niet goed beseffen wat de mogelijke impact is van een cyberaanval. Ze denken dat het hun buur misschien kan overkomen, maar dat zij wel door de mazen van het net zullen glippen.

45% subsidies voor cybersecurity verbetertraject

VLAIO ondersteunt kmo’s die een expert onder de arm nemen om hun cybersecurity maturiteit te verbeteren. Ze krijgen tot 45 procent van dat cybersecurity verbetertraject terugbetaald.

Informeer je over de cybersecurity verbetertrajecten

"Iederéén is vandaag een mogelijke prooi voor cybercriminelen", benadrukt collega Patrick Hauspie. "Zowel kleine kmo’s als grote multinationals, in eender welke sector."

""
Iederéén is vandaag een mogelijke prooi voor cybercriminelen.
Patrick Hauspie, VLAIO bedrijfsadviseur

"We zien dat veel kmo’s nog denken dat cyberaanvallen iets zijn waar alleen grote bedrijven mee te maken krijgen. Dat zijn natuurlijk de gevallen die de media halen, aanvallen die grote beursgenoteerde bedrijven als Picanol of vliegtuigbouwer Asco platleggen."

"Wij zien dat tegenover elk van die 'high profile' aanvallen tientallen andere incidenten staan bij kleinere bedrijven. Die springen minder in het oog omdat de schaal kleiner is. Maar, geloof ons, de impact op het bedrijf is minstens even groot."

Reputatieschade is moeilijk te herstellen

Waar veel bedrijven volgens Jeroen nog te weinig bij stilstaan, is de impact op langere termijn: de reputatieschade en het gedeukte vertrouwen.

""
Reputatieschade is moeilijker te meten of te becijferen en ook moeilijker te herstellen.
Jeroen Fiers, VLAIO-adviseur digitalisering

"Reputatieschade is moeilijker te meten of te becijferen, maar ook moeilijker te herstellen. Een cyberaanval of een datalek zorgt voor een vertrouwensbreuk. Steeds meer leveranciers stellen cyberveiligheidseisen aan hun klanten. (Lees hierover Waarom en hoe bewijzen dat je product cyberveilig is? Maak kennis met supplychain security!)."

"Ze willen garanties dat hun data veilig zijn en waterdichte bescherming genieten. Bouw je niet voldoende zekerheid in, dan ga je als bedrijf klanten en opdrachten verliezen.

Misvattingen rond cyberveiligheid

Die cyberveiligheid gaat verder dan een firewall, een antivirusprogramma en back-ups, voegt Patrick eraan toe. 

"Je moet niet alleen de technologische kant afdekken. Er is ook een procesmatige kant. Mensen zijn één van de zwakke schakels, de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Dat is wat ze de human firewall noemen. Goede processen zijn nodig om bedrijven minder kwetsbaar te maken voor menselijke fouten. Cyberveiligheid overstijgt IT. Het is vandaag een opdracht voor élke afdeling en élke medewerker."

Jeroen botst geregeld op nog twee hardnekkige misvattingen over cyberveiligheid :

"De eerste is dat bedrijven soms denken dat een verzekering hen ontslaat van de verantwoordelijkheid om zélf nog in cyberveiligheid te investeren."

"Een tweede misvatting is dat cyberveiligheid iets is dat de IT’er in het bedrijf er wel even bij neemt."

👉 In het volledig interview op vlaio.be licht Jeroen Fiers deze twee misvattingen uitgebreid toe. Lees Kmo’s krijgen steun voor cyberveiligheid: "Bedrijven staan te weinig stil bij de impact een cyberaanval"
TwitterLinkedIn