Cyber Incident Roadmap adviseert bij het opmaken van je eigen cybersecurityplan - Gratis download

Tips

Een cybersecurityplan voor jouw onderneming is de beste verzekering tegen cyberaanvallen. Het uitgewerkte plan van aanpak helpt je ook razendsnel handelen na een hacking. Hoe je dit plan schrijft? Laat je adviseren door de gratis Cyber Incident Roadmap van het VBO.

""
Elke onderneming verdient een roadmap tegen cyberincidenten. © Cover Cyber Incident Roadmap, VBO

Bedrijven tasten vaak in het duister of improviseren op het moment van cyberincident. Dit is nefast voor de organisatie. Want het onheil is geschied. De schade neemt zienderogen toe. Productieprocessen liggen stil. Contacten met klanten en leveranciers geraken verstoord. Netwerkbedrijven raken eveneens besmet. Enzovoort.

Maar de vraag is niet meer of jouw organisatie ooit slachtoffer wordt van een cyberaanval, maar of je een degelijk en solide plan hebt om op die aanval te reageren.

De vraag is niet meer of jouw organisatie ooit slachtoffer wordt van een cyberaanval, maar of je een degelijk en solide plan hebt om op die aanval te reageren.

Hulp bij opstellen cybersecurity incident response plan

Weinig bedrijven hebben zo een cybersecurity incident response plan.

👉 Verhoog je cybersecurity gevoelig via specialisten die elke dag tegen cybercriminelen vechten. Je kan ze goedkoper inhuren via de Cybersecurity verbetertrajecten en de kmo-portefeuille van VLAIO. Klik hier door cybersecurity steunmaatregelen.

Om bedrijven te helpen bij cyberincidenten stelden de experten van het VBO en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), in nauwe samenwerking met de bedrijfswereld, een stappenplan op. 

Hun gids Cyber Incident Roadmap begeleid je van het moment dat je het incident ontdekt totdat de situatie weer normaal is. Hij helpt de teams voor crisismanagement bij het indammen van het incident en het heropstarten van de normale werking van de organisatie.

Cybersecurityplan bevat alle nodige acties

Enkele vragen die de gids beantwoordt:

  • Hoe wapen je je organisatie nog voor een cyberaanval plaatsvindt?
  • Hoe zet je een degelijke crisisorganisatie op?
  • Wat is het eerste dat je moet doen bij een cyberaanval?
  • Met wie neem je contact op?
  • Meld je de hacking aan de politie?
  • Hoe meld je een cyberincident aan de RSZ? Of aan de Algemene Administratie van de Fiscaliteit?
  • Wanneer communiceer je over de cyberaanval?
  • Welke verplichtingen legt de overheid op?
  • Hoe regel je periodes van tijdelijke werkloosheid met de RVA?

Met de gids ‘Cyber Incident Management Plan’ heb je alvast een stevige leidraad en extra stappenplan om je cyberrisicobeheer te optimaliseren. Het is een hands-on gids boordevol concrete tips en contactgegevens.

Download de Cyber Incident Roadmap gratis in onze downloadzone

TwitterLinkedIn