Crevits roept kmo's op zich te wapenen tegen cybercriminaliteit

Actua
door
VLAIO

Sinds begin dit jaar kunnen kmo's ondersteuning vragen om hun bedrijf te wapenen tegen cybercriminelen. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Kurt Van Ryckeghem (CD&V) en Andries Gryffroy (N-VA). Aanleiding is onder meer een geval van hacking bij Microsoft Exchange. De CD&V-minister roept ondernemingen op zich beter te wapenen tegen cybercriminelen.

Minister Hilde Crevits_portret
Minister Hilde Crevits waarschuwt kmo's in het Vlaams Parlement

Chinese hackers zijn sinds januari bij tienduizenden, mogelijk honderdduizenden computerservers van bedrijven, organisaties en overheidsdiensten binnengedrongen. Ze gebruikten hiervoor een systeemkwetsbaarheid in Microsoft Exchange Servers.

De hackers kunnen via het lek malware of gijzelsoftware installeren om langetermijntoegang te krijgen. Die kwaadaardige software blokkeert de gegevens op een netwerk en vraagt geld van de gebruiker om de computer te 'bevrijden'.

➡ Lees wat je kunt ondernemen tegen de Microsoft Exchange hack in het artikel Microsoft Exchange Server Hack bij 400 Belgische bedrijven. Hoe je beschermen?

Ook het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen ondernemingen heeft via verschillende kanalen de Vlaamse ondernemingen gewaarschuwd, onder meer via het webplatform digitaletoekomst.be/nl/cyber-security

Oplossingen tegen hackers

Op dit webplatform krijgen ondernemingen handvaten aangereikt om hiermee om te gaan.

De webpagina's rond cybersecurity blijken al goed bekend en werden intussen al meer dan 27.000 keer bekeken.

Op de website staan ook waargebeurde verhalen zoals het verhaal van een kmo die 11 dagen stil lag na een hacking en daardoor heel veel financiële- en reputatieschade leed. Het moest losgeld betalen en personeelsleden technisch werkloos moest stellen.

➡ Geen mail. Geen computer. Geen internet. Geen offertes en bestellingen. Lees Pilz verliest alles in een cyberattack

 

Vlaams minister van Economie Crevits voorziet in middelen voor sensibilisering, informatie en advies. Via het VLAIO-netwerk zijn zo al 2.500 ondernemers bereikt.

Waarom investeren in cyberveiligheid

"Bedrijven kunnen zich best goed voorbereiden tegen cybercriminaliteit", zegt minister Crevits. 

"Uit eerste ervaringen blijkt dat kmo's echt nog wel moeten worden overtuigd van de meerwaarde van een investering in cyberveiligheid. Het is dus zaak om bedrijven bewust te maken van de gevaren om ze klaar te maken voor de volgende stap en dus er ook in investeren."