Bedrijfsleiders noemen cybercriminaliteit dé meest impactvolle trend op korte termijn

Actua

De leidinggevenden van Belgische bedrijven liggen wakker van de toename van cybercriminaliteit, de mismatch op de arbeidsmarkt én de groeiende aanwezigheid van fake news. Dit zijn de drie meest impactvolle trends op korte termijn volgens TrendWatch 2022 van het VBO.

""
Bedrijfsleiders herkennen cybersecurity als hun uitdaging. © Foto GR Stocks, Unsplash

Het belang van cyberveiligheid met stip de absolute topprioriteit is bij leidinggevenden, ongeacht hun leeftijd. Dat blijkt uit de resultaten van de VBO & Ageas TrendWatch 2022.

Eenzelfde mate van bezorgdheid over cyberveiligheid noteert het Verbond van Belgische Ondernemingen bij de werkende Belg.

Ook internationaal komt dit thema naar boven als een van de meest impactvolle trends.

""
Ook het VBO was al het doelwit. We werden een weekend lang gebombardeerd met mails. Dat was een wake-upcall
Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder VBO

4,6 miljoen verdachte berichten

"Bedrijven komen er niet graag voor uit als ze het slachtoffer zijn van cybercriminelen", zegt Pieter Timmermans aan Trends.

"Maar de cijfers liegen niet. In 2021 kreeg het Centrum voor Cybersecurity België 4,6 miljoen verdachte berichten toegestuurd. Onze bedrijven worden veel meer aangevallen dan twee jaar geleden."

"Ook het VBO was al eens het doelwit", vervolgt Timmermans. "We werden een weekend lang gebombardeerd met mails. Dat was een wake-upcall."

Timmermans wil alle ondernemingen, zowel groot als klein, sensibiliseren: "Een goede IT- en cyberbeveiliging is een must. Kmo’s denken vaak dat een cyberaanval hen niet zal overkomen, maar dat is ijdele hoop. Iedereen kan het slachtoffer zijn en een eenvoudige firewall volstaat vaak niet langer om een aanval af te weren."

Cyberveiligheid topprioriteit in bedrijven

Een goede cybersecuritystrategie was altijd al belangrijk voor bedrijven. Maar de coronacrisis zette dat extra in de verf. 

Sinds de pandemie e-commerce en thuiswerk een stevige duw in de rug heeft gegeven, maken cybercriminelen er op grote schaal misbruik van. De cijfers tonen het gevaar.

In 2021 kreeg het Centrum voor Cybersecurity België 4.574.463 verdachte berichten toegestuurd via verdacht@safeonweb.be. Hierdoor kon het 1.433.731 verdachte URL’s laten blokkeren.

Uit het jaarrapport van de Cyber Security Coalition blijkt dat bij ransomware -aanvallen organisaties amper 65% van de gestolen data kunnen recupereren ook al wordt losgeld betaald. Dit heeft vaak catastrofale gevolgen voor het bedrijf.

Het onderstreept eens te meer waarom een goede cybersecuritystrategie onontbeerlijk is voor elke onderneming.

👉 Verbeter je cybersecurity met subsidies. Klik door naar vlaio.be/cybersecurity

Cyberveiligheid in maakindustrie

Het VBO verwijst ook naar een studie van Agoria over cyberveiligheid in de maakindustrie. Deze toont aan dat er nog een hele weg te gaan is.

Slechts een op de twee bedrijven gebruikt de nodige veiligheidsstandaarden. Slechts een op de drie maakbedrijven heeft een plan dat naast de IT-systemen ook de beveiliging van de productieomgeving omvat.

👉 Leer uit de use cases van bedrijven die wel investeren in cybersecurity . Lees het artikel De 10% best scorende bedrijven nemen deze maatregelen tegen cybercriminelen

Met 5G en het 'internet of things' worden geconnecteerde machines echter ook zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen. Daarom heeft Agoria als doel om alle leden van de maakindustrie de komende vijf jaar te wapenen met een allesomvattend cyberveiligheidsplan.

Lees hier het volledige VBO-artikel over de TrendWatch 2022

👉 Bekijk ook de reportage van Kanaal-Z Cyberveiligheid is grootste zorg voor ondernemers
TwitterLinkedIn