7 voordelen van een penetratietest

Tips
door
Toreon

Het opsporen van kwetsbaarheden in je systemen is een cruciaal onderdeel van een betere cybersecurity . Elke cybersecurityspecialist zal je hiervoor penetration testing aanraden. Wat is een penetratietest? Welke voordelen biedt zo’n pentest?

Elk cybersecurity verbetertraject voor kmo’s begint met een pentest en een holistische risico analyse. Zo wordt de huidige situatie van een onderneming in kaart gebracht. Van hieruit maakt de gespecialiseerde dienstverlener een plan van aanpak op maat.

Wat is nu zo’n penetration testing ? En waarom zou je je organisatie onderwerpen aan zo’n pentest?

Wat is een penetratietest?

Een penetratietest, penetration testing of pentest is een toetsing van een computersysteem op kwetsbaarheden.

Vergelijk het met een sterke tegenspeler in een schaakpartij. Deze legt genadeloos je kwetsbaarheden bloot en laat je inzien hoe snel je je verdedigingslinie doorbroken wordt.

Man speelt een spelletje schaak
Hoe snel laat je onderneming zich schaakmat zetten? Welke gaten zitten er in je cybersecurity? © Foto JESHOOTS.COM, Unsplash

Eens deze pentest de zwakke plekken in je beveiliging aanwijst, weet je welke software- en hardwareverbeteringen je moet overwegen of welke aanbevelingen en beleidslijnen de algehele beveiliging verbeteren. Het doel is de bedrijfssystemen beter te beveiligen.

Je kan je cybersecurity specialist vragen om zo’n pentest uit te voeren. Deze penetratietest zit standaard inbegrepen in elk cybersecurity verbetertraject voor kmo’s, bijvoorbeeld van het traject bij Toreon dat de expertise in dit artikel aanlevert.

7 voordelen van penetration testing

Cybersecurityspecialist Toreon gaat in op de voordelen voor bedrijven in het artikel 7 advantages of penetration testing. Hieronder leest je onze Nederlandse vertaling.

""
Toreon somt 7 voordelen op van een pentest © Foto Marcel Eberle, Unsplash

Voordeel 1. Kwetsbaarheden blootleggen

Penetratietesten onderzoeken bestaande zwakke plekken in systeem- of applicatieconfiguraties en netwerkinfrastructuur. Zelfs handelingen en gewoonten van je personeel die mogelijks leiden tot datalekken en kwaadaardige infiltratie worden tijdens een penetration testing onderzocht.

👉 Een pentest focust op de kwetsbaarheid van je eigen organisatie. Maar deze is ook gelinkt aan de partners waarmee je handel drijft, want ook leveranciers brengen cyberrisico’s binnen. Hoe beperk je deze?

Voordeel 2. Echte risico's laten zien

Penetratietesters proberen vastgestelde kwetsbaarheden uit te buiten. Hierdoor zie je wat een echte cybercrimineel zou kunnen doen. Hij zou zich bijvoorbeeld toegang verschaffen tot gevoelige gegevens en commando's van het besturingssysteem kunnen uitvoeren. 

Of ze brengen je beter nieuws… en vertellen dat een kwetsbaarheid die theoretisch een groot risico inhoudt, helemaal niet zo riskant is wanneer deze uiterst moeilijk te misbruiken is.

Voordeel 3. Test cyberverdedigingsvermogen

Je moet voortdurend in staat zijn om aanvallen te detecteren en om er adequaat en tijdig op te reageren. Lukt dit tijdens de pentest?

Zodra je een inbraak detecteert, moet je een onderzoek starten, de indringers ontdekken en ze blokkeren. Ook wanneer ethische - in plaats van kwaadaardige - hackers de effectiviteit van jouw beschermingsstrategie testen. De feedback van de test vertelt je welke acties best genomen worden om je verdediging te verbeteren.

""
Elk cybersecurity verbetertraject begint met een pentest en een holistische risico analyse om zo de AS IS situatie in kaart te brengen. Van hieruit definiëren we een plan van aanpak op maat.
Siebe De Roovere, business unit director bij Toreon

Voordeel 4. Verzekert bedrijfscontinuïteit

Om er zeker van te zijn dat je bedrijfsactiviteiten altijd draaien, heb je netwerkbeschikbaarheid, 24/7 communicatie en toegang tot resources nodig. Elke verstoring heeft hierdoor een negatieve impact op je onderneming. 

Omdat penetratietests potentiële bedreigingen aan het licht brengen, voorkomen ze dat je activiteiten lijden onder een onverwachte downtime of een verlies van toegankelijkheid. In dit opzicht heeft een penetratietest veel weg van een bedrijfscontinuïteitsaudit.

Voordeel 5. Rapport voor management

Wanneer een probleem wordt geïdentificeerd door iemand binnen je organisatie, reageert of handelt je management misschien niet. Een rapport van een derde deskundige heeft vaak een grotere impact op het management. Dit leidt sneller tot de toewijzing van extra middelen.

👉 Ook bezorgd om je bedrijfscontinuïteit? Lees dan zeker deze 5 redenen waarom cybersecurity je kmo laat groeien

Voordeel 6. Volg regelgeving en certificeringen

Uw branche en wettelijke compliance-eisen kunnen een bepaald niveau van penetratietests voorschrijven. Denk aan de ISO 27001-norm of PCI-regelgeving, die vereist dat alle managers en systeemeigenaren regelmatig penetratietests en beveiligingsbeoordelingen uitvoeren, met bekwame testers.

Voordeel 7. Vertrouwen van klanten

Een cyberaanval of datalek heeft een negatieve invloed op het vertrouwen en de loyaliteit van je klanten, leveranciers en partners. Dat lees je in het artikel Waarom en hoe bewijzen dat je product cyberveilig is? Maak kennis met supply chain security!

Maar als je bedrijf regelmatig communiceert over zijn strenge en systematische beveiligingsbeoordelingen en penetratietests, behouden de belanghebbenden hun vertrouwen.

TwitterLinkedIn