45% heeft een digitale beveiligingsstrategie. Jouw onderneming nog niet?

Actua
door
Voka

Het aantal Vlaamse bedrijven met een digitale beveiligingsstrategie neemt toe. Maar algemeen zijn Vlaamse ondernemingen onvoldoende gewapend tegen cyberaanvallen. Dat toont de DigiScan aan van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De cybersecurity -conclusies?

55 procent behandelt cyberveiligheid ad hoc en heeft geen gedocumenteerde beveiligingsstrategie. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van 2020. Toen had 60 procent van de bedrijven geen cybersecuritystrategie.

Maar ondanks de verbetering is dit geen goed resultaat.

**
"Zowat de helft van onze ondernemingen gaat onder de lat door, zowel qua cyberveiligheid als artificiële intelligentie", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. © Foto Voka

"Onze bedrijven zijn vandaag onvoldoende mee met de digitale omslag", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"Zowat de helft van onze ondernemingen gaat onder de lat door, zowel qua cyberveiligheid als artificiële intelligentie . Laat deze resultaten een wake-up call zijn. Zonder digitale beveiligingsstrategie zijn ondernemingen kwetsbaar in een snel digitaliserende omgeving. Voka wil ondernemingen bijstaan en biedt verschillende oplossingen aan."

👉 Werk met de steun van VLAIO en zijn partners aan je digitale beveiligingsstrategie. Klik hier door naar de cybersecurity-verbetertrajecten.

Cybersecuritystrategie wordt populairder

Het percentage bedrijven met digitale beveiligingsstrategie neemt toe, tot 45 procent in 2022. Terwijl dit 42 procent was in 2021 en 39 procent in 2020. Werpen de vele sensibiliseringsacties van Voka, VLAIO en partners stilaan zijn vruchten af?

Ondanks deze positieve trend hebben nog te veel ondernemingen geen digitale beveiligingsstrategie. Nochtans leert de meest recente Cybersecurity  barometer dat 1 op de 8 ondernemingen in Vlaanderen vorig jaar getroffen werden door cyberaanvallen.

""
Hoe scoort jouw cybersecuritystrategie ten opzichte van andere Vlaamse kmo's? © Foto Voka

Vooral kleinere ondernemingen maken onvoldoende werk van beveiligingsmaatregelen. Dat baart zorgen. Want ook al zijn ze in vergelijking met grotere ondernemingen net iets minder vaak het doelwit, de aangerichte schade is proportioneel wel groter.

👉 Uit de volledige evaluatie van de DigiScan volgen zes opmerkelijke vaststellingen. Lees ze in het artikel Hoe goed digitaliseert jouw bedrijf? Benchmark je met Vlaamse ondernemingen

TwitterLinkedIn