1 op de 3 middelgrote bedrijven denkt immuun te zijn voor cyberattacks

Actua

Een op de drie middelgrote bedrijven denkt immuun te zijn voor cyberaanvallen. Dit blijkt uit een onderzoek van Cheops. “Vlaamse ondernemingen onderschatten het gevaar, vooral in tijden van massaal telewerk.”

Hacker valt ook middelgrote Vlaamse bedrijven aan
Hackers vallen ook middelgrote Vlaamse bedrijven aan

Er zijn nog steeds ondernemingen die denken dat ze veilig zijn voor cyberattacks. Dit staat in schril contrast met de realiteit. 
Voor elke grote online aanval voeren cybercriminelen honderden kleine aanvallen uit. Deze blijven onder de radar. Maar ze hebben een gigantische impact op de getroffen ondernemingen.

Het onderzoek van Cheops toont 2 opvallende conclusies:

Conclusie 1.
"Het overkomt ons niet”

Cheops onderzocht hoe middelgrote bedrijven vandaag en morgen omgaan met IT en technologie. 
Op de vraag of ze actief zijn in een sector die kwetsbaar is voor cyberaanvallen antwoordden een op de drie middelgrote ondernemingen dat die vraag ‘niet van toepassing’ is op hen. Een opvallend hoog cijfer. 

👉 In de Belgische vestiging van maakbedrijf Pilz sloegen de schermen plots op zwart. Een cyberaanval had hen getroffen. Wekenlang konden ze niet normaal werken. Lees Pilz verliest alles in een cyberattack.

“Zowat elke onderneming is vandaag gedigitaliseerd”, zegt Geert Degezelle, CEO van Cheops “Dat maakt van elke onderneming een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Het maakt niet uit of je groot of klein bent, en in welke sector je actief bent. Niemand is immuun.”

Zowat elke onderneming is vandaag gedigitaliseerd. Dat maakt van elke onderneming een potentieel doelwit voor cybercriminelen.
Geert Degezelle, CEO van Cheops

Conclusie 2.
“Onze cyberveiligheid is ondermaats”

Gelukkig werken de meeste bedrijven volop aan hun cyberveiligheid. Ze geven hun aanpak gemiddeld wel maar een score van 6,6. 

Een op de vijf bedrijven geeft toe dat de kwaliteit van hun cybersecurity ronduit ondermaats is. “Werk aan de winkel dus”, concludeert Geert.

👉 Wat gebeurt er als je cybercriminelen je onderneming hacken? Lees Het cyberhacking-dagboek van een Vlaamse kmo

“In tijden van massaal telewerk gebruiken medewerkers verschillende toestellen, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen ze efficiënter werken, maar het maakt het bedrijf ook kwetsbaar. Een cyberaanval via één toestel kan meteen het hele netwerk aantasten.” Lees ook Hackers viseren thuiswerkers. Hoe verweer je je?

“Bovendien zijn cybercriminelen al lang niet meer de hobbyisten die vanuit een donkere zolderkamer opereren. Ze gaan vandaag professioneel te werk en worden steeds inventiever. De complexiteit neemt toe, ook de middelgrote bedrijven moeten de lat hoger leggen op vlak van cyberveiligheid .”

Lees het volledige rapport

TwitterLinkedIn