Welke AI hebben Zora en haar robotfamilie uit Oostende onder de hersenpan?

Verhaal

Medailles uitreiken aan de winnaar van een wielerwedstrijd. Mensen checken op koorts en mondmaskers. Ouderen entertainen met dans en puzzels. Bandwerk in de fabriek en inspecties op ruw terrein uitvoeren. De robots van Zorabots kunnen het allemaal. Maar hebben ze altijd AI nodig om slim uit de hoek te komen?

“Ooit veroveren we de wereld met robots", namen Fabrice en Tommy zich in een dronken bui voor in Qatar. Toen was het 2010. 

Vandaag 11 jaar later zijn de zakenvrienden goed op weg om hun wilde plannen waar te maken.

""
Tommy Deblieck (links) & Fabrice Goffin, zaakvoerders van Zorarobotics tussen hun robots. © Foto Zorarobotics

Van dansen tot fabriekswerk

De Zorabots van Tommy Deblieck en Fabrice Goffin worden in uiteenlopende sectoren ingezet. Zo leerde Vlaanderen zorgrobot Zora kennen. Deze initieert onder meer bewegingsessies en entertainment in woonzorgcentra. 

De bloempot Billy-Billy biedt dan weer gezelschap en informatie aan thuiswonende ouderen. En in productieomgevingen neemt de industriële cobot Sawyer repetitieve taken op zich.

Ook andere boeiende én saaie taken nemen de Zorabots vlot op zich. Onlangs reikte een robot zelfs de gouden medaille uit aan winnaar Kasper Asgreen tijdens de E3 Saxo Bank Classic.

Maar wie robots altijd associeert met uiterst intelligente software is eraan voor de moeite. 

Artificiële intelligentie en robots gaan niet altijd samen. Zorabots maakt software voor robots. En dat doen ze zonder AI. Nadien kies je als eindklant welke AI-software je er aan koppelt.

Doet AI het of doet AI het niet?

Sommige bedrijven claimen dat ze AI gebruiken, hoewel er weinig zelflerende algoritmes onder hun motorkap zitten. Anderen werken dan weer met heel slimme algoritmes… die ze liever geen AI noemen. 

Zorarobotics van Tommy Deblieck en Fabrice Goffin behoort tot de tweede groep.

“Wanneer onze robot de temperatuur van iemand meet of alarm slaat als iemand geen mondmasker draagt, gebruikt die uiterst doordachte algoritmes”, legt Tommy Deblieck, managing partner bij Zorarobotics uit. “Maar die noem ik geen AI.”

➡ Bevatten de producten en diensten die je aankoopt AI of niet. Lees Wat is artificiële intelligentie? Welke mogelijkheden creëert AI voor Vlaamse bedrijven?

Een robot voor Jan met de pet

Tommy haalt nog een misverstand uit de wereld. Want het Oostendse bedrijf Zorarobotics verkoopt geen robots zoals iedereen denkt. Wel ontwikkelt en optimaliseert het een softwareplatform waarmee bedrijven, organisaties én particulieren gemakkelijk eender welke robot kunnen programmeren.

""
Wij zijn de Microsoft van de robots.
Tommy Deblieck, managing partner bij Zorarobotics

“Jan met de pet kan met onze software een robot programmeren”, legt Tommy uit. “Vergelijk ons met Microsoft. Zonder dat besturingssysteem kunnen enkel computerspecialisten iets uit een computer halen. Maar dankzij Microsoft kan iedereen met een computer werken. Wij doen hetzelfde met robots.”

Klant kiest de AI-integratie

“Met de software van fabrikanten kunnen robots enkele basiszaken zoals bijvoorbeeld stappen of de armen in de lucht steken”, vergelijkt Tommy. “Omdat onze software op elke robot werkt, worden de mogelijkheden heel breed.”

Klanten kiezen hoe slim ze hun robot maken. Elke integratie van artificiële intelligentie is mogelijk. En dat op elke robot.

Zelf maakt het Vlaamse bedrijf een selectie volgens verschillende mogelijkheden, doelgroepen en prijsklassen. Drie van de robots die zij verdelen, schopten het tot deze selectie van The 10 Most Advanced Humanoid Robots In The World.

“Ons platform voorziet alle bouwstenen om AI-toepassingen uit de cloud te integreren”, zegt Tommy. “Denk aan de stem- en gezichtsherkenning. De grote spelers maken deze. Dat hoeven wij niet meer te doen.” 

In plaats van zich op één oplossing te richten, creëerde Zorarobotics een platform waarmee integratoren die hun robots bij klanten installeren alle problemen kunnen aanpakken.

Ook ethisch en qua GDPR is alles afgedekt. De data worden klant per klant apart bewaard in een datacontainer, op afgesloten of eigen servers van de klant. De robotspecialisten bekijken en ontginnen deze data niet om hun software slimmer te maken.

➡ Hoe sterk scoort je bedrijf op het verzamelen en analyseren van data? Check je onderneming op 1-2-3 met de ‘digitale quickscan’ van Voka

15.000 robots met software uit Oostende

Intussen werken er wereldwijd 15.000 robots met de Vlaamse software. Het bedrijf stelt 33 mensen tewerk, waaronder vooral ontwikkelaars. Het is actief in de hele wereld, behalve in China en Zuid-Amerika. Hun tweede vestiging met 9 mensen in Kigali is alvast een groot succes.

""
De acceptatie van robots gevoelig stijgt dankzij corona.
Tommy Deblieck, managing partner bij Zorarobotics

De omzet steeg in 2020 met 25 procent tot 3 miljoen euro. Hoe het zakencijfer dit jaar evolueert, is nog koffiedik kijken. “COVID-19 gooit roet in het eten voor de activiteit in zorginstellingen. Maar tegelijkertijd zien we dat de acceptatie van robots gevoelig stijgt dankzij corona”, zegt Tommy.

Van wild plan tot beursnotering

Hoe de wilde plannen ooit gemaakt in Qatar kunnen uitgroeien, tonen de vooruitzichten voor de komende vijf jaar.

Binnen vijf jaar plannen Tommy en Fabrice meerdere hubs wereldwijd en een beursnotering. Vandaag is Bart Versluys de investeerder die het mogelijk maakt dat het bedrijf met 3 miljoen euro omzet elk jaar tot 1 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling investeert. 

“Ik zou onze software graag op elke pc zien draaien. Ook is er veel meer automatisering mogelijk in onze Vlaamse en Europese bedrijven. Het is er hoog tijd voor. Als ik zie hoe Azië zich op de toekomst voorbereidt, zijn we hier allemaal nog ouderwets.”

Met een sensorenpartner lanceerde het recent een techpakket voor de horeca. Deze kan helpen om de horeca coronaproof weer te openen.

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?