Privacy en beeldherkenning gaan wel samen. Ontdek Sensifai!

Verhaal

In 2017 spotte het befaamde Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) Mohamad Hassan Bahari als één van de 10 meest beloftevolle technologietalenten in België. Nog datzelfde jaar prijkte zijn net opgestarte bedrijf Sensifai in de Europese top 50 van meest interessante start-ups. Nu staat de tech developer in de startblokken om zijn vernieuwende videoherkenningssoftware op de consumentenmarkt te lanceren.

""
Mohamad Hasan Bahari, oprichter van Sensifai, werd door MIT als één van de 10 meest beloftevolle technologietalenten genoemd. © Foto Sensifai

Bij kwalitatieve beeld- en zelfs videoherkenning met artificiële intelligentie kunnen we ons wel wat voorstellen. Leerden we het begrip Machine Learning en AI niet kennen doordat een computer in staat was om op foto’s katten van honden te onderscheiden?

En nu maken we er zelf handig gebruik van om onze fotoalbums te catalogeren: we bewaren onze foto’s in apps als Dropbox, Google Fotos of in de cloud bij Apple of Amazon. In ruil daarvoor worden ze met behulp van AI netjes voor ons gelabeld, getagd en gesorteerd: met één druk op de knop heb je alle foto’s van je oma, je kinderen of je man netjes bij elkaar. Handig toch?

Op je toestel, niet in de wolken

Mohamad Hassan Bahari, CEO en co-founder van Sensifai: "Wat je daarbij wel eens vergeet, is dat om die herkenning mogelijk te maken, jouw data betrekkelijk onbeveiligd ergens op een server staan te draaien. Bovendien vergt zo’n operatie behoorlijk wat rekenkracht én zit er ook nog eens vertraging op. Met onze Smart Gallery software, waarvoor we via een ontwikkelingsproject steun kregen van VLAIO, komen we tegemoet aan die drie beperkingen in het huidige proces: 

  • Je installeert onze software door middel van een app op je eigen toestel.
  • De herkenning én tagging  gebeuren daarna op je smartphone in real-time,
  • én niet langer in de cloud .

Zo beperk je niet enkel de (dure) rekencapaciteit, je beschermt ook nog eens je eigen privacy. Wil je je beelden vervolgens toch nog ergens opladen en bewaren, dan kan je ze makkelijk encrypteren."

""
Bij het gebruik van AI wordt data privacy vaak over het hoofd gezien. We lezen als gebruiker nog zelden de kleine lettertjes wanneer we een nieuwe app op onze gsm installeren en weten daardoor vaak niet wat er met onze data gebeurt. Het innovatieve in dit project zit hem net in het feit dat je als eindgebruiker al je foto en videomateriaal realtime doorzoekbaar maakt. Daarenboven kan je beslissen wat er nadien met die getagde data gebeurt.
Steven Puttemans, projectadviseur VLAIO

Privacy Preserving Software

Artificiële intelligentie kende de voorbije jaren een heuse boom. De technologische mogelijkheden spreken tot de verbeelding. Niet enkel om saaie, moeilijke of gevaarlijke (de 3 D’s in het Engels: dull, difficult, dangerous) taken uit te voeren, maar ook om innovatie te boosten op basis van héél veel relevante data.

""
VLAIO ondersteunt graag slimme algoritmes, zeker wanneer ze meer op privacy georiënteerd zijn dan de software van de grote internationale spelers. Bovendien kan deze innovatie toegepast worden in heel wat sectoren, waaronder use cases met maatschappelijke impact. Dat maakt deel uit van onze missie rond economische én duurzame progressie.
Bruno Van de Casteele, bedrijfsadviseur VLAIO

"AI wordt in een razend tempo een commodity", zegt Mohamad. "We kunnen er nu al – zuiver op basis van foto’s en met een erg hoge succesfactor – huidkankers of lossend netvlies mee detecteren."

"Wel zie je daardoor een kloof ontstaan tussen de hele grote bedrijven die gigantische, gecentraliseerde computerkracht kunnen leveren (denk aan Google of Amazon) en de kleinere bedrijven of onderzoeksgroepen aan universiteiten. En aan die kloof zijn toch wel wat risico’s verbonden. Denk dan aan jouw privacy en de veiligheid van jouw data. Onze bijdrage om 'on the edge' foto’s en video's te verwerken en zo je privacy te bewaken, biedt daar een oplossing voor."

👉 Luistertip!

Er woedt een boeiende discussie waarbij AI en ethiek in één adem genoemd moeten worden, waarin Europa tussen Amerika (absolute vrijheid) en China (absolute controle) in een uiterst belangrijke rol te spelen heeft. Niet alleen Mohamad deelt er graag zijn inzichten over.

Beluister de podcast over het boek 'Mens versus Machine'

Niet langer blind varen

Momenteel kent de herkenningsoftware van Sensifai al nuttige toepassingen in security en media management. Mohamad: "In fabrieken of gebouwen ontdekt onze software in real-time vuur- en rookontwikkeling of glasbreuk. Je kan ze ook inzetten om bepaalde zones te overzien: betreed je in een fabriek een zone waar aangepaste kledij verplicht is (denk aan een helm, handschoenen en/of veiligheidsschoenen), dan kijkt onze software daarop toe."

"Maar ook privé bewijst onze software zijn efficiëntie: de ingebouwde artificiële intelligentie wijst door vergelijking meteen op situaties die niet zijn zoals het hoort. In media management filtert onze software ongewenst beeld- of videomateriaal of blurt bepaalde informatie om privacy te garanderen."

""
AI van Sensifai analyseert en labelt alle foto's en video meteen op het toestel van de gebruiker. © Foto Sensifai

Ook in de brede zorgsector ziet Mohamed nog heel nuttige toepassingen van de Sensifai software: "Beeld je eens in hoe onze software zowel blinde als slechtziende mensen zou kunnen assisteren. Realtime vertelt onze app jou of de persoon die voor je zit, lacht dan wel boos kijkt, of attendeert jou op een gevaarlijke verkeerssituatie, een moeilijker begaanbaar pad. De huidige oplossingen voor het gidsen van blinde mensen zijn behoorlijk duur (o.a. omwille van de rekentijd) en minder betrouwbaar (omwille van de vertraging die erop zit) in vergelijking met wat onze software zou kunnen betekenen. Met een verouderende bevolking zie ik daar wel wat potentieel."

Op weg naar collaboratieve AI?

Met de software draagt Sensifai in belangrijke mate bij aan het concept van 'federated AI'.

"Federated learning (ook wel ‘collaboratief leren’ genoemd ) traint een algoritme op meerdere gedecentraliseerde edge-apparaten", legt Mohamad uit. "Het brengt die vervolgens op een geanonimiseerde wijze samen. Ook op die manier ben je in staat om een ​​betrouwbaar en robuust machine learning -model te creëren zonder dat je gegevens deelt. Deze manier van werken beschermt je privacy, beveiligt je gegevens en maakt tegelijkertijd enorme datahoeveelheden toegankelijk voor verwerking."

"In tegenstelling tot gecentraliseerde AI, waar alle data in één mandje zitten, lijkt dat collaboratieve model me de meest veilige weg. Met Sensifai timmeren we mee aan die weg."

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf? 

Voor de creatie van een videogalerij op een device, deed Sensifai beroep op advies en ondersteuning van VLAIO bedrijfsadviseur Bruno Van de Casteele en diende een ontwikkelingsproject in.

Heb jij als ambitieuze ondernemer ook innovatieve plannen? Dan is VLAIO graag jouw gids bij de realisatie ervan. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.

Neem contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?