IJsjesverkoper gelooft rotsvast in AI. "Onze ijskarren verzamelen al massa's data"

Use case
In samenwerking met

IJscrème-ondernemer Jan Foubert denkt niet lang na als je hem vraagt hoe artificiële intelligentie zijn zaak vooruit zou helpen. "Vandaag stuur ik mijn ijskarren de straat op volgens mijn buikgevoel. Maar met alle data die deze karren verzamelen, moet het slimmer kunnen. AI zou ons helpen om efficiënter en meer te verkopen."

Daar is de lente, daar is de zon… en daar is ook de ijskar van Foubert. "Op een zonnige winterdag heb ik al zin om uit te rijden", zegt zaakvoerder Jan Foubert. Maar liever weet hij het zeker of het rendabel is om zijn zestien ijskarren van stal te halen om ijs te verkopen in en rond Sint-Niklaas.

"Onze ijskarretjes verzamelen al jaren data over wat ze waar verkopen”, vertelt Jan. “Stel dat deze data ons nu eens zouden vertellen wanneer en naar waar we best uitrijden."

""
Stel dat deze data ons nu eens zouden vertellen wanneer en naar waar we best uitrijden.
Jan Foubert, zaakvoerder van Foubert

Nieuwe plannen na corona

Twaalf jaar geleden opende Jan zijn ijssalon Foubert. Hij kocht meteen een eerste ijskar. Vandaag heeft hij twee ijssalons en zestien ijskarren op de baan.

"We hebben de tweede lockdown aangegrepen om het ijssalon in Sint-Niklaas volledig te verbouwen, inclusief de muren en plafonds. We hebben van de nood een deugd gemaakt. Tegelijkertijd was het een enorm risicovolle sprong in een onzekere periode zonder inkomsten."

Het ergste is nu wel achter de rug. De financiële put van het eerste coronajaar wordt nu langzaam gevuld doordat het salon zeven dagen op zeven geopend is en de karretjes het afgelopen jaar slechts drie weken geblokkeerd waren.

Er komt nu tijd vrij voor nieuwe plannen. Die zijn vaak digitaal bij deze ondernemer. Jan moet zowat de meest digitale ijscrèmeverkoper van het land zijn.

""

Jan programmeerde al op zijn elfde: "Later ontwikkelde ik het eerste sociale netwerk van Sint-Niklaas. Toen ik ijskarretjes rond had rijden, maakte ik met een van mijn vrienden onze app waarmee je het karretje kan roepen. Dat was zeven jaar geleden. Kort daarna ontwikkelde ik een kassasysteem dat ook de locatie bijhield, omdat ik dat niet op de markt vond. Vandaag werkt één IT-er voltijds op onze software."

Foubert verzamelt zoveel mogelijk data

De opvallende Foubert-ijskarretjes verzamelen massa’s data via deze zelfontwikkelde tabletkassa’s. "We weten waar onze karren rijden", legt Jan uit. “We weten hoe snel ze rijden, waar ze stilstaan en verkopen, hoeveel ze daar verkopen, welk weer het ondertussen is, welke aankopen nadien uit de kassa gewist worden, enzovoort."

Door deze data kan Jan zijn onderneming vandaag al beter volgen, beheren en beveiligen. "Door nauwkeurig alles bij te houden, betrapten we eens zes van onze medewerkers die 3000 tot 6000 euro hadden gestolen uit de kassa. Een Excel-sheet maakte me dat duidelijk."

Foubert wil vooral evolueren naar meer realtime inzichten om de ijsverkopers aan te sturen. Binnenkort krijgen ze bijvoorbeeld een melding op hun dashboard dat hen zegt stapvoets te rijden om zo meer te verkopen.

"Maar stel dat we de ideale rijsnelheid leren uit onze data, dan kunnen we deze adviseren aan onze chauffeurs."

Jan Foubert schept ijsjes aan zijn toog
"AI kan op zoek gaan naar de ideale rijsnelheid van onze ijskarren", voorziet Jan Foubert. © Foto Foubert - Filip Wouters

Ondernemer stapt in gesubsidieerd project

Hier is het Jan om te doen. Hij wil zich als ondernemer door data laten helpen om efficiënter te verkopen.

"Vandaag rijden onze medewerkers soms doelloos rond en doen ze vele straten niet aan. Via de app kunnen ze al gericht naar klanten rijden. De nieuwste ontwikkelingen maken het zelfs mogelijk dat de klant zijn bestelling al doorgeeft. Maar er is meer mogelijk.”

"Zes tot zeven uur de juiste beslissingen nemen tijdens het rondrijden is ook redelijk intensief", getuigt Jan. "Ervaring en buikgevoel zetten we nu in. Maar we kunnen beslissingen laten verbeteren met AI. Want ondanks de ervaring die ik heb, zitten we er vandaag soms naast."

Met steun van VLAIO

Om de mogelijkheden van artificiële intelligentie uit te zoeken, stapte Jan mee in het onderzoeksproject AI by example: een kennisplatform voor slim productie- en voorraadbeheer in de voedingssector’ van PXL en Universiteit Hasselt, gesteund door VLAIO

"Uit eerste gesprekken bleek dat de kwaliteit van onze data beter kon en de hoeveelheid minder. Zo hoef je niet elke seconde de exacte locatie te kennen. Om de vijf seconden is beter. Tegelijkertijd leerden we dat een tweede gps-tracker interessant is om een slecht of verkeerd signaal te corrigeren."

Heb je zelf AI-plannen? Leg ze voor aan de bedrijfsadviseurs van VLAIO. Zij geven je gratis advies.

Maak gratis een afspraak

AI belooft nieuwe inzichten

Zelf voorziet de ondernemer dat AI hem en zijn team kan zeggen waar en wanneer ze best ijsjes verkopen, wat de ideale rijsnelheid is, hoe groot de invloed van een bepaald weertype is, wanneer het Ramadan is en op welk uur moslims dan weer mogen eten, in welke wijken gezinnen met kinderen wonen voor de woensdagmiddagen, of medewerkers best wel of niet in hun eigen regio rondrijden, hoe ongevallen slim omzeild worden…

En dat op grote schaal voor zestien ijskarren.

Het essentiële ethische aspect is alvast afgedekt. "We informeren elke medewerker over de data die we verzamelen. Dat staat in hun arbeidscontract. En omdat we enkel data mogen verzamelen over hun werk, verzamelen we geen data tijdens hun pauzes. Deze geven ze aan met een tikklok-systeem. De data die we verzamelen zijn sowieso anoniem. Geen enkele klant kan geïdentificeerd worden."

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?