HR-software van Radix leest honderden tot duizenden cv’s voor jou

Verhaal

Hoeveel cv’s ontvangt jouw onderneming elk jaar? En hoeveel tijd kost het je om er de beste kandidaten uit te selecteren? Veel ondernemingen besteden aanzienlijk veel tijd  aan het lezen en selecteren van cv’s. Maar wat als AI dit voor jou kan doen?

Bordje 'For Hire' waarmee werkgever nieuwe medewerkers zoekt
Wie zijn cv instuurt, kan wel eens beoordeeld worden door AI-software. © Clem Onojeghuo, Unsplash

Wat als een computer kan begrijpen wat vaardigheden en competenties zijn? Als software de locatie van een kandidaat in kaart kan brengen en kandidaten kan selecteren volgens ervaring, opleidingen en hardskills zoals het beheersen van vreemde talen? Dan is die in staat om de rekruteerder te helpen met het screenen van cv’s. 

Software rangschikt kandidaten

“In dit hele proces van lezen, classificeren en kandidaten selecteren, kunnen organisaties enorm veel tijd besparen”, merkt Florian Goossens op. Hij is COO van het Belgische Radix dat AI-technologie ontwikkelt. 

Zo vertelt nieuwe software van Radix de HR-medewerkers welke cv’s heel goed zijn en welke kandidaten op basis van hun cv misschien in aanmerking komen.

Florian Goossens, COO van Radix
AI analyseert wat er in het cv staat en vergelijkt dat met de vacature, waarna de software zegt hoe goed dit overeenkomt.
Florian Goossens, COO van Radix

Rood, oranje, groen. Dat is het advies van de computer. “Onze AI for HR-software rangschikt de kandidaten”, licht Florian toe. “AI analyseert wat er in het cv staat en vergelijkt dat met de vacature, waarna de software aangeeft of dit goed overeenkomt. Vervolgens legt die ook uit waarom er een match is of wat er al dan niet ontbreekt.”

Rekruteerder behoudt controle

Hoewel de software een arbeidsintensieve taak op zich neemt, behoudt de mens de controle. De rekruteringsmedewerker wordt niet overbodig. Integendeel. Hij of zij wordt een super recruiter dankzij artificiële intelligentie

“De computer classificeert”, zegt Florian. “Vervolgens kan enkel een mens oordelen over het profiel dat ze willen aannemen, bijvoorbeeld: hoeveel ervaring verwachten ze van een nieuwe medewerker? Mogelijk vinden ze een veelbelovende, jonge en gedreven kracht interessanter dan de persoon met jaren ervaring die ze eerst op het oog hadden. Afhankelijk van de input, is het misschien zelfs interessant om de vacature aan te passen. Ook dit is mensenwerk.”

Een van de uitdagingen van Radix, is uitzoeken hoe een machine tekst kan begrijpen zoals een mens die begrijpt. (Lees hierover An interview with our CEO Davio Larnout)

“De achterliggende technologie die wij hiervoor gebruiken is machine learning ”, zegt Florian. “We bouwen zelflerende systemen die dankzij data in staat zijn om voorspellingen te doen en keuzes te maken.”

AI doet repetitief werk

Ai haalt het repetitieve werk uit het selecteren van cv’s. Het biedt structuur, ook om te communiceren naar de hiring manager. Hierdoor kan de rekruteerder gemakkelijker toelichten waarom de ene kandidaat wel wordt weerhouden, de andere niet.

Radix uit Brussel heeft vandaag 20 medewerkers in dienst. Het werd opgericht in 2017 en is gespecialiseerd in AI-algoritmes, onder meer voor HR-oplossingen.

3 adviezen van Florian

De sleutel tot een succesvol AI-project is om vooraf scherp te stellen wat succes betekent. Daarin verschilt het niet van elk ander project. Florian ervaart wel dat het uitdagende van een AI-project erin ligt dat je op drie vlakken tegelijk moet scoren: business, people en AI.

1. Business. Er moet business impact zijn.
Bijvoorbeeld: "Dankzij het gebruik van de recruiter assistent kunnen we 15 procent meer mensen aanwerven per maand."

2. People. De gebruikers moeten fan zijn van de AI-tool.
Bijvoorbeeld: "We zien dat 90 procent van onze recruiters de tool op dagelijkse basis gebruikt."

3. AI. Het AI-systeem moet slim genoeg zijn om nuttige suggesties doen.
Bijvoorbeeld: "Van alle kandidaten die de AI aanbeveelt, worden er 50 procent uitgenodigd voor een gesprek."

Kan AI ondersteuning bieden bij rekrutering? Hoe? - online seminarie

Hoe kan AI-technologie rekruteerders toelaten om beter te voldoen aan de verwachtingen van werkgevers en werknemers? Hoe vermijd je onbewuste vooroordelen (bias) in geautomatiseerde systemen voor de aanwerving van nieuwe werknemers? Kan rekruteren op basis van algoritmes een bijdrage leveren aan de huidige mismatch tussen vraag en aanbod op de jobmarkt?

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij organiseerde een virtuele Date-Date met:

  • Guido Van Humbeeck (directeur Architectuur & Innovatie van de dienst Informatie & Technologie, VDAB) over 'Hoe VDAB gebruik maakt van AI en hoe ze dat zo ethisch mogelijk probeert te doen'.
  • Nele Roekens (juridisch medewerker Unia) over de opportuniteiten en valkuilen bij rekrutering en AI.

Bekijk het panelgesprek

TwitterLinkedIn

Vraag innovatiesteun aan

Radix ontvangt innovatiesteun voor het ontwikkelen van AI voor HR. Hoe dien je zelf een sterk ontwikkelingsproject in?