Grants Nation schrijft zelf zijn AI: “Een AI-model programmeren, is haalbaarder dan je denkt”

Use case

"Kan je mij een overzicht bezorgen van subsidies die mogelijk zijn voor mijn bedrijf?" Deze vraag krijgt gewezen VLAIO-bedrijfsadviseur Stijn Scholts regelmatig. Sinds kort geeft zijn AI-oplossing Grants Nation het antwoord.

""

Europa verdeelt de komende vier jaren meer dan 200 miljard euro aan subsidies voor onderzoek en innovatie. Hiervoor lanceert het elke maand meer dan 250 oproepen. Ook Vlaamse subsidies kunnen aangevraagd worden via verschillende oproepen en types steunmaatregelen. Vlaanderen investeert bijvoorbeeld 32 miljoen euro per jaar in artificiële intelligentie en 20 miljoen euro per jaar in cybersecurity om bedrijven op die vlakken te versterken.

Maar hoe vind je als bedrijf de subsidies die passen bij jouw activiteit en projecten?

“Vandaag zoeken organisaties en tussenpersonen vooral handmatig”, weet Stijn Scholts, IT-consultant en oprichter van Grants Nation. “De paar digitale platformen die bestaan, beperken zich vaak tot het oplijsten van mogelijke subsidies. Maar dit is weinig effectief door de sterke groei, de diversiteit en tijdelijkheid in steunmaatregelen. Niemand wil een lijst doorspitten met meer dan tweeduizend items, die na een maand verouderd is.”
 

AI programmeren is als koken

Vanuit die vaststelling bouwde Stijn een eigen oplossing. Hij werkte eerder voor een IT-start-up, bij VDAB, als bedrijfsadviseur bij VLAIO en als consultant in digitaliseringsprojecten. "Ik kwam meermaals in aanraking met dit dataprobleem. 'Het kan toch niet zijn dat niemand dit nog niet heeft opgelost', dacht ik dan."

Stijn ging zelf aan de slag. Vanuit zijn IT-achtergrond en met hulp van freelancers en een stagiair van PXL Hogeschool bouwde hij het platform met AI-algoritme. 

Vrouw snijdt sla in haar keuken
Net als bij koken, zoek je ook bij het creëren van een AI-oplossing naar de juiste ingrediënten. © Foto Conscious Design_unsplash

"Op zich is het niet zo moeilijk om een AI-oplossing te bouwen. Er zijn al veel kant-en-klare algoritmes beschikbaar. Het komt er op aan om de juiste blokken uit de blokkendoos te selecteren en ze zo efficiënt mogelijk in elkaar te passen. Of vergelijk het met koken en boodschappen doen. Je weet wat je wil koken en dus zoek je de ingrediënten. Maar sommigen zijn niet voorradig. Of je besluit het gerecht aan te passen met leukere ingrediënten en vanuit je ervaring. Na een aantal rondes kom je tot een beter gerecht."

Tinder voor subsidies

Het systeem van Stijn analyseert teksten van het projectidee van het bedrijf dat in aanmerking wil komen voor subsidies. Via NLP en een matchingalgoritme worden data slim gecombineerd en subsidies geselecteerd en voorgesteld. 

"Zoals op Tinder matchen we projecten met subsidies. Deze tonen we, net zoals immowebsites huizen tonen die aan je criteria voldoen. En als er niet meteen iets gevonden wordt dat aan je wensen voldoet, brengt het systeem je later op de hoogte van nieuwe mogelijkheden."

""
Zoals op Tinder matchen we projecten met subsidies.
Stijn Scholts, oprichter van Grants Nation

Grants Nation is in staat om subsidiemogelijkheden op te sporen en de meest geschikte
subsidies te identificeren. Het enige wat je hoeft te doen, is een aantal open tekstvelden in te vullen en het systeem presenteert je een korte lijst van meest geschikte subsidies. Zo wordt een lijst van tweeduizend items razendsnel ingekort tot een lijst van twintig.

Het platform werd begin 2022 gelanceerd. Het verleent vandaag zijn diensten aan 200 actieve gebruikers. Vooral subsidie-tussenpersonen, onderzoekers en R&D-afdelingen van bedrijven zijn afnemers. Tegen eind dit jaar wil het bedrijf groeien tot een rendabele kmo. Vervolgens denkt Stijn er aan om zijn oplossing over Nederland, en later Europa, uit te rollen.

Subsidies van VLAIO

Ook de subsidies van VLAIO zitten mee in het model van Grants Nation. Zelf vroeg de ondernemer nog geen subsidies aan bij VLAIO.

"Ik vraag wel subsidies aan voor het vervolg: een tool die gebruikers ondersteunt in het schrijven van teksten om subsidies aan te vragen. Want schrijven is voor veel mensen bijzonder moeilijk."

Hier vind je de subsidies voor AI-projecten

Gouden tip van Stijn

Een deel van de ontwikkeling werd door een student gedaan. "Ik ben onder de indruk van wat een goede bachelor informatica met afstudeerrichting AI kan", zegt Stijn hierover. "Zo kan je IT wel moeilijk vinden. Maar als je je bedrijfsvragen voorlegt aan goede bachelors vinden deze vaak tools waarmee je probleem al een heel eind opgelost kan worden."

"Informeer bij hogescholen die vakken aanbieden met expertise die voor jouw project nuttig is."

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?