AI-software herleidt wekenlang rekenen tot een paar dagen

Verhaal

Vandaag tekenen ingenieurs wekenlang aan de beste koeling voor motoren, elektronische componenten en batterijen. Dit kan sneller, bewijst de AI-software van Diabatix. Deze doet hetzelfde zware rekenwerk op een fractie van de tijd.

Lieven Vervecken en Joris Coddé zijn de ontwikkelaars van de AI-SaaS-oplossing Diabatix. De twee ingenieurs richtten vijf jaar geleden Diabatix op na het voltooien van hun doctoraat.

Het was eerst een klassiek engineering consultancy bureau met specialisatie in koeling. Gaandeweg evolueerde het tot een technologieleverancier die zijn software het werk laat doen.

Op basis van machine learning , optimalisatiealgoritmen en geavanceerde analysemechanismen ontwikkelden Lieven en Joris software die hun ingenieurstaken: een virtuele ingenieur. Deze generative design software stelt een optimaal ontwerp van koellichamen voor elektronica voor. 

Kunstmatige intelligentie speelt hierin een essentiële rol. Deze zorgt ervoor dat het systeem robuuster en veelzijdiger wordt naarmate er meer toepassingen zijn.

Betere koeling elektrische auto’s

Niet alleen wordt de oplossing supersnel gevonden. De koelefficiëntie van wat Diabatix ontwikkelt, ligt tot 25 procent hoger. Dat is van enorme waarde in de auto-industrie. Er is een groot verschil tussen een batterij die 15 °C of 20 °C opwarmt.

""
Koelingontwerp door de AI-software van Diabatix. © Foto Diabatix

"Denk bijvoorbeeld aan de koeling van een battery pack in een elektrische wagen", zegt Lieven Vervecken, CEO en co-founder Diabatix.

"Als je met die wagen rijdt, worden de batterijen warm. Onze software voorspelt de warmtegraad en ontwerpt op basis van die gegevens het optimale koelkanaalsysteem: de grootte en ideale locatie."

De AI-software van Diabatix maakt betere ontwerpen dan wat de mens kan.
Yvon Masyn, projectadviseur VLAIO

"Diabatix staat aan de wereldtop met hun AI-gedreven virtuele ingenieur", zegt Yvon Masyn, projectadviseur VLAIO.

"Hun software gaat veel verder dan het nauwkeurig simuleren van de werkelijkheid. Het maakt ook betere ontwerpen dan wat de mens kan. De resultaten van het ontwikkelingsproject SHIFT zijn cruciaal om te transformeren naar een schaalbaar businessmodel."

Jupiler extra koel

Dankzij de rechtstreekse toegang tot de software, zijn klanten veel sneller geholpen.

""
Lieven Vervecken toont het blikje Jupiler dat Diabatix ontwierp voor AB InBev © Foto Diabatix

"De doorlooptijd van een ontwerpproject wordt ingekort van twee weken tot slechts enkele dagen", zegt Lieven. "Na een korte opleiding, kan de klant meteen zelf aan de slag."

"Een eenvoudig voorbeeld is het vernieuwde, geribbelde blikje Jupiler. AB Inbev voerde het originele ontwerp in het systeem in en gaf aan waar het blik aangepast mocht worden. Verder gaf hij zijn temperatuurwensen in en het doel van de ontwerpaanpassing. De software deed de rest."

Met hulp van VLAIO

VLAIO bedrijfsadviseur Bas Sturm was van bij de start van Diabatix aanwezig. 

"Bas maakte ons in de beginjaren wegwijs in het subsidielandschap en begeleidde ons succesvol bij het aanvragen van een haalbaarheidsstudie en ons eerste ontwikkelingsproject", zegt Lieven. "Vooral rond het valorisatieluik in de aanvraag bracht hij nodige verduidelijking. Zo konden we sterker benadrukken wat de economische en maatschappelijke impact van het project is, de toegevoegde waarde ervan voor Vlaanderen."

Vraag ook steun voor je ontwikkelingsproject

Daarnaast werkt Diabatix intensief samen met andere partners, onder meer via een ICON-project met Dana voor de ontwikkeling van een nieuw type motor. Ook namen ze deel aan IMPACTA, een Horizon 2020-project. In dit ruimtevaartproject onderzochten ze de mogelijkheden van hun generative design technologie voor koelcomponenten in een satelliet.

Multinationals zijn klant

Het gros van de klanten van Diabatix bestaat niet uit drankproducenten maar uit grote Europese en Amerikaanse multinationals, technologiebedrijven in de automotive en telecomindustrie: Tenneco, 3D Systems, Panasonic... 

Diabatix werkt ook voor de chipindustrie en bedrijven die 4G- en 5G- infrastructuur aanleggen, de Nokia's, Huawei's en Ericssons van deze wereld om de componenten in zendmasten te koelen.

Die klantenportefeuille hoopt Diabatix nu gestaag uit te breiden.

""
Na een korte opleiding met onze AI-software, kan de klant meteen zelf aan de slag.
Lieven Vervecken, CEO en co-founder Diabatix

"Nu het portaal gelanceerd is, is het ons doel om het door zoveel mogelijk bedrijven te laten gebruiken", ambieert Lieven. "We willen zo sterk mogelijk groeien."

Dat vraagt ook integratie met andere pakketten.

"Onze stand alone software willen we in de toekomst integreren in teken- en simulatiepakketten voor ingenieurs", plant de ingenieur. "Ook spelen we met het idee om de software uit te breiden voor andere zaken naast koeling, maar die details houden we nog even voor onszelf."

Vraag ook steun

Werk je zelf aan ambitieuze plannen?

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming.

Vraag steun voor groei en innovatie

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?