Vlaamse slimme lamp valt op tijdens CES technologiebeurs

Actua

We spotten een opvallende Vlaamse innovatie tijdens de CES technologiebeurs. Nobi: een artificieel intelligente lamp die waakt over alleenstaande ouderen. Het licht hen bij… en grijpt in bij een val.

Eén op drie 65+ plussers valt minstens één keer per jaar. Het aantal vallen verhoogt naarmate ze ouder worden. 50% van de ouderen die langer dan 1 uur op de grond gelegen heeft overlijdt binnen de 6 maanden na de val.

De cijfers zijn verontrustend. Dat vond ook het team achter de Vlaamse start-up Nobi. Hun gelijknamig product werd onlangs voorgesteld op dé techbeurs van het jaar: CES.

Ook TechCrunch merkte de AI-innovatie uit Antwerpen op. Lees hun artikel Nobi’s smart lamp alerts caregivers when a fall is detected

De Nobi lamp hangt boven het bed van een oudere vrouw
De lamp boven dit bed detecteert beweging en een val © Foto Karel Waignein, Nobi

Nobi waakt over ouderen

Nobi presenteerde er voor het eerst zijn slimme lamp die eind dit jaar op de markt komt. De lamp met ingebouwde artificiële intelligente waakt over alleenstaande ouderen zodat ze langer zorgeloos zelfstandig kunnen wonen. 

Nobi hang je in huis of in een serviceflat. Ze geeft meer dan licht. Met behulp van artificiële intelligentie detecteert de lamp wanneer je valt en zorgt dan voor hulp. 

Indien nodig worden de hulpdiensten verwittigd en opent Nobi de deur voor hen. Nobi zal zich naast valpreventie en valdetectie ook ontfermen over veiligheid en levenskwaliteit door monitoring van luchtkwaliteit, brand- en inbraakdetectie, en zelfs foto’s delen of bellen met familie en vrienden.

""
Nobi’s missie is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig thuis te laten wonen.
Roeland Pelgrims, co-founder bij Nobi

“Nobi’s missie is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig thuis te laten wonen”, zegt Roeland Pelgrims, co-founder bij Nobi.

“Dit is een wens van heel wat 65-plussers. Daarom  hebben we Nobi ontworpen als een lamp die vertrouwd voelt in elk interieur. Nobi waakt over onze ouderen en zorgt zelfs voor communicatie tussen de bewoner en familie of zorgverleners. Dit geeft echt gemoedsrust.”

Eind 2021 op de markt

In 2018 ging het team van Nobi met het concept aan de slag. Eind dit jaar komt het afgewerkte product op de markt.

Momenteel wordt de lamp nog verder getest en getraind in onder andere woonzorgcentra en serviceflats.

De Vlaamse AI-specialist Robovision werkte mee aan Nobi. De ontwikkeling werd ondersteund door imec en VLAIO.

TwitterLinkedIn