Vlaamse slimme lamp Nobi detecteert valincidenten bij ouderen

Actua

Nobi is een artificieel intelligente lamp die waakt over het welzijn van ouderen. Het licht hen bij… en grijpt in bij een val. De eerste testen tonen aan dat de Vlaamse innovatie zijn nut heeft in woonzorgcentra en bij ouderen thuis.

Eén op drie 65+ plussers valt minstens één keer per jaar. Het aantal vallen verhoogt naarmate ze ouder worden. 50% van de ouderen die langer dan 1 uur op de grond gelegen heeft overlijdt binnen de 6 maanden na de val.

De cijfers zijn verontrustend. Dat vond ook het team achter de Vlaamse start-up Nobi. Hun gelijknamig product werd onlangs voorgesteld op dé techbeurs van het jaar: CES.

Ook TechCrunch merkte de AI-innovatie uit Antwerpen op. Lees hun artikel Nobi’s smart lamp alerts caregivers when a fall is detected

De Nobi lamp hangt boven het bed van een oudere vrouw
De lamp boven dit bed detecteert beweging en een val © Foto Karel Waignein, Nobi

Nobi waakt over ouderen

Nobi presenteerde er voor het eerst zijn slimme lamp die eind dit jaar op de markt komt. De lamp met ingebouwde artificiële intelligente waakt over alleenstaande ouderen zodat ze langer zorgeloos zelfstandig kunnen wonen. 

Nobi hang je in huis of in een serviceflat. Ze geeft meer dan licht. Met behulp van artificiële intelligentie detecteert de lamp wanneer je valt en zorgt dan voor hulp. 

Indien nodig worden de hulpdiensten verwittigd en opent Nobi de deur voor hen. Nobi zal zich naast valpreventie en valdetectie ook ontfermen over veiligheid en levenskwaliteit door monitoring van luchtkwaliteit, brand- en inbraakdetectie, en zelfs foto’s delen of bellen met familie en vrienden.

""
Nobi’s missie is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig thuis te laten wonen.
Roeland Pelgrims, co-founder bij Nobi

"Nobi’s missie is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig thuis te laten wonen", zegt Roeland Pelgrims, co-founder bij Nobi.

"Dit is een wens van heel wat 65-plussers. Daarom hebben we Nobi ontworpen als een lamp die vertrouwd voelt in elk interieur. Nobi waakt over onze ouderen en zorgt zelfs voor communicatie tussen de bewoner en familie of zorgverleners. Dit geeft echt gemoedsrust.”

Nobi detecteert 40 valincidenten

In 2018 ging het team van Nobi met het concept aan de slag.

In mei 2022 werden de eerste inzichten geoogst na een maandenlange test in woonzorgcentrum Gerstjens. In de vijftien kamers werden op enkele weken ruim veertig valincidenten gedetecteerd, schrijft Gazet van Antwerpen. Bewoners werden gemiddeld binnen de vijf minuten geholpen.

"Een inwoonster die overdag verward was, kreeg de diagnose dementie", zegt CEO Roeland Pelgrims. "Maar Nobi detecteerde dat de vrouw 's nachts heel slecht sliep. Ze was niet aan het dementeren. Wel had ze een slaaptekort."

Een van de eerste gebruiker, Dianne De Cremer (89), getuigt in deze video. De dame zakte kort na haar verhuis door haar knieën aan de rand van haar bed. "Ik raakte niet meer recht. Toen hoorde ik een stem van boven, die vroeg of ik gevallen was. Ik wist eerst niet van waar die stem kwam, maar het was de lamp die me hielp. Toen ik vorige week nog eens viel, dacht ik meteen aan de lamp. Ze zijn mij vlug komen helpen."

De Vlaamse AI-specialist Robovision werkte mee aan Nobi. De ontwikkeling werd ondersteund door imec en VLAIO.

TwitterLinkedIn