Vlaamse Regering investeert 30 miljoen euro per jaar in AI

Actua

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits stelt de komende jaren 30 miljoen euro ter beschikking om Vlaanderen in het koppeloton te brengen voor artificiële intelligentie . Waarin wordt het geld geïnvesteerd?

Minister van Innovatie Hilde Crevits test een VR-bril uit
Minister van Innovatie Hilde Crevits test een VR-bril uit

Artificiële intelligentie en machine learning hebben de afgelopen jaren een geweldige sprong voorwaarts gemaakt. In alle sectoren en geledingen van de samenleving zal de komende jaren de invloed van AI voelbaar worden. 

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits wil dat Vlaanderen klaar is voor die evolutie en zelfs een leidende rol opneemt in de implementatie ervan. Volgens het Beleidsplan AI moet Vlaanderen zijn troeven uitspelen en de beste AI-technologieën naar Vlaanderen halen.

Online platform staat ondernemingen bij

Het platform Digitaletoekomst.be is een belangrijke stap naar meer AI in Vlaanderen. Op dit platform delen VLAIO , Agentschap Innoveren & Ondernemen, en partners uit het VLAIO Netwerk tips & tricks, handleidingen, goede praktijken en filmpjes over hoe je kan starten en groeien met artificiële intelligentie

Dit online platform, gecoördineerd door VLAIO in opdracht van de Vlaamse overheid, is ook een werkinstrument voor ondernemers.

Van onderzoek tot sensibilisering

Het Vlaams AI-plan omvat drie grote onderdelen: onderzoek, toepassingen bij de bedrijven en een flankerend beleid rond onderwijs, sensibilisering en ethiek.

1. Onderzoek rond AI

Onderzoekprogramma’s waarvan de internationale excellentie bewezen is, zullen versterkt en verdiept worden. We zullen heldere keuzes maken op basis van excellentie, zodat we de budgetten niet versnipperen en inzetten op plaatsen waar het grootste potentieel zit. Bijzondere aandacht zal gaan naar leidende AI-technologieplatformen met een duidelijk marktpotentieel.

2. Toepassingen in de industrie

Vlaanderen kan in het koppeloton zitten voor de toepassing van AI in de bedrijfswereld. Niet zozeer door alles uit te vinden, maar wel door te fungeren als een living lab voor Vlaamse en internationale toepassingen. 
De speerpuntclusters en Vlaio zorgen voor kennisdeling en voor de uitbouw van een netwerk om AI-trends op te volgen en te vertalen naar onze bedrijven.

3. Onderwijs, sensibilisering en ethiek

In Vlaanderen is nood aan een brede sensibilisering rond het disruptieve potentieel van AI-technologie. Zowel in het onderwijs als de bedrijfswereld wordt gewerkt aan een permanent opleidingsaanbod rond AI. 
Daarnaast wordt het Kenniscentrum Data & Maatschappij opgericht om zich te buigen over de ethische implicaties die AI met zich meebrengt.

Hoe wordt het budget van 30 miljoen euro verdeeld?

In totaal voorziet de Vlaamse Regering in 30 miljoen euro voor artificiële intelligentie  per jaar. Daarbij horen ook de extra middelen om de ‘geletterdheid’ rond AI bij bedrijven te verhogen. 

  • 13 miljoen euro wordt jaarlijks ingezet voor de ondersteuning van bedrijven. Dat gaat dan over onderzoek en kennisverspreiding. 
  • 12 miljoen euro gaat naar basisonderzoek aan de universiteiten.
  • 5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in een specifiek opleidingsaanbod voor bedrijven en het leerplichtonderwijs.

Download hier het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie