Vlaams onderzoeksprogramma rond artificiële intelligentie boekt resultaten

Actua

Het Vlaamse onderzoeksprogramma rond artificiële intelligentie heeft na 1 jaar tot een aantal concrete resultaten geleid. Dat schrijft Belga na een antwoord van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement.

Vlaams minister Crevits verwijst in het beantwoorden van de parlementaire vraag van Stijn de Roo (CD&V) onder meer naar het analyseren van computerbeelden van longen om de triage van coronapatiënten efficiënter te laten verlopen en de druk te verminderen op de intensieve afdelingen in ziekenhuizen.

Het resultaat van dit onderzoek wordt nu dagelijks door dokters wereldwijd gebruikt. Dat schrijft Belga.

Ontdek meer bedrijven die artificiële intelligentie inzetten bij het innoveren, ontwikkelen van producten, het helpen van hun klanten en groeien. Lees de use cases op digitaletoekomst.be

12 miljoen euro steun per jaar

Sinds vorig jaar kent Vlaanderen 12 miljoen euro per jaar toe voor onderzoek rond artificiële intelligentie . Meer dan 100 doctoraatsstudenten en onderzoekers doen binnen dat programma aan onderzoek gericht op de ontwikkeling van nieuwe kennis en wetenschappelijke doorbraken op het vlak van AI.

Volgens Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits komt het Vlaamse programma stilaan op kruissnelheid en is er ook internationale waardering.

""
"Met AI en innovatie kunnen wetenschappelijke doorbraken gebeuren, kunnen jobs versterkt worden en kunnen ook in de industrie belangrijke evoluties doorbreken."
Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits

Wetenschappelijke doorbraken en jobs

"Artificiële intelligentie biedt enorme mogelijkheden voor ons dagelijks leven, voor gezondheidszorg maar ook op de arbeidsmarkt", zegt de CD&V-minister.

"Met artificiële intelligentie en innovatie kunnen wetenschappelijke doorbraken gebeuren, kunnen jobs versterkt worden en kunnen ook in de industrie belangrijke evoluties doorbreken."

Minister Crevits wijst niet alleen op het project rond computerbeelden voor de triage van coronapatiënten. Er zijn bijvoorbeeld ook projecten rond de effecten van COVID-19 op MS-patiënten, de vroege detectie van epileptische aanvallen en het gebruik van slimme data voor de windmolenparken op de Noordzee.