Uitvinder aardbeiplukrobot fuseert tot grote AI-speler

Actua

Het Vlaamse Octinion, uitvinder van de aardbeiplukrobot, en het Nederlandse Priva fuseren tot een slimme én grote producent van tuinbouwrobots. Samen willen ze een zo groot mogelijk stuk van de groeiende markt voor tuinbouwrobots inpalmen.

Het Leuvens AI-bedrijf Octinion is gespecialiseerd in robots die in staat zijn om zelfstandig aardbeien te plukken en ziektes in serres te bestrijden. Er werken een 50-tal mensen voor Octinion, voornamelijk ingenieurs.

De Nederlanders zijn dan weer heer en meester in soft- en hardware voor klimaat-, energie- en waterbeheer. Priva is een gevestigde waarde die producten en diensten in honderd landen verkoopt. Het heeft 500 medewerkers.

Priva sleutelde de voorbije jaren aan een volautomatische bladsnijrobot voor de tomatenteelt, onder de merknaam Kompano. De twee bedrijven smelten hun activiteiten rond tuinbouwrobotica samen in een joint venture met dezelfde naam.

Ik zie niemand die op even gefocust en serieus naar de markt trekt als wij.
Tom Coen, CEO van Octinion

Leiders in hun markt

Door hun technologische kennis met elkaar te delen en te fuseren gaan ze voluit voor de leidende rol in hun groeimarkt.

"Er beweegt veel, maar ik zie niemand die op even gefocust en serieus naar de markt trekt als wij", zegt CEO en medeoprichter Tom Coen aan De Tijd. "Als straks alle vacatures ingevuld geraken, werken we met een team van 40 mensen. Dat doet niemand ons na. Dat is een ideale uitgangspositie."

""
Deze plukrobot met AI kiest er enkel de rijpe aardbeien uit. © Foto Octinion

Octinion wordt veel sterker

Octinion profiteert nu mee van de kracht van Priva. Tegelijkertijd blijft het verankerd in Vlaanderen.

"Onze technologie staat er, maar we merkten in contacten met klanten vaak dat ze geremd waren omdat we een nieuw en jong bedrijf zijn. Soms kregen we de boodschap van iemand die één robot bestelde dat hij er waarschijnlijk tien ineens zou hebben gekocht als hij ons beter had gekend. Met Priva hebben we nu die gevestigde naam, die bovendien een wereldwijd netwerk heeft én durft te investeren in hardware."

De nieuwe fusiegroep werkt al aan plannen voor nieuwe én slimme tuinbouwrobots.

TwitterLinkedIn