Start-up Geckomatics ontdekt extra ruimte voor groen in Hasselt… met AI

Actua

Is er plaats voor meer bomen in de stad? Hoe gezond zijn de laanbomen? Wanneer wordt er best gesnoeid? Voortaan adviseert artificiële intelligentie de stad Hasselt over het groenbeleid.

AI van start-up Geckomatics  inventariseert bomen
AI van start-up Geckomatics inventariseert bomen

De stad Hasselt gaat de meer dan 25.000 Hasseltse laanbomen digitaal tot in detail inventariseren. Op slechts enkele dagen tijd worden ze in mei met behulp van slimme camera’s op een scanwagen allemaal tot op 3 centimeter nauwkeurigheid gefilmd. 
Artificiële intelligentie filter alle bruikbare gegevens automatisch uit de beelden. 

"Hasselt is daarmee een van de eerste steden die deze technologie voor andere doeleinden inzet dan voor het handhaven van het parkeerbeleid", zegt schepen van Digitalisering Frank Dewael aan Belga.

Software herkent alles op straat

Voor de artificiële intelligentie doet het stadsbestuur van Hasselt een beroep op Geckomatics. De start-up ontwikkelde een mobile mapping systeem. Het is software die automatisch verschillende objecten op straat herkent, zoals verkeerslichten, straatmeubilair, de kwaliteit van de weg en bomen.

"Wij gaan hun mobile mapping systeem inzetten voor het digitaal inventariseren van onze laanbomen", zegt de schepen. "Dit moet ons helpen om nog beter beslissingen te nemen.”

Het inventariseren van laanbomen helpt ons om nog beter beslissingen te nemen.
Frank Dewael, schepen van Digitalisering

Extra plaats voor groen?

Met AI krijgt de stad onder meer gemakkelijk zicht op de plaatsen waar ruimte is voor extra groen. Het kan ook mogelijke beslissingen gaan intekenen en vergelijken om zo de juiste keuzes te maken.

Het nieuwe systeem is niet enkel efficiënt, maar blijkt ook tijds- en kostenbesparend. De data worden later onder meer gebruikt voor het managen van het Hasseltse bomenbestand.

Op basis van de gegevens bepalen we wanneer de bomen in een bepaalde straat aan vervanging toe zijn
Laurence Libert, schepen van Groenonderhoud

"Zo kunnen we op basis van de gegevens bepalen wanneer de bomen in een bepaalde straat aan vervanging toe zijn", vertelt schepen van Groenonderhoud Laurence Libert aan Belga. “We vinden in één oogopslag terug of een bepaalde boom een belangrijke ecologische of erfgoedwaarde heeft. Ook de driejaarlijkse snoeibeurten kunnen we beter registreren en inplannen.”

Hasselt wordt Smart City

Dit project past in de ambitie van het Hasseltse stadsbestuur om een Smart City te worden.

De Limburgse hoofdstad ontwikkelde samen met technologiepartner Citizenlab een online platform dat de inwoners inspraak gaf in de plannen voor de herinrichting van het stedelijke Kapermolenpark. 

“Met dit nieuwe project is er een basis gelegd waarop verder gebouwd kan worden”, zegt het stadsbestuur. “We willen voortdurend nieuwe pistes onderzoeken die ons helpen om onze dienstverlening te versnellen, verbeteren en vergemakkelijken.”

Ontdek meer over Smart City Hasselt in het artikel Stad Hasselt inventariseert laanbomen tot in detail met slimme camera’s