Speeddate levert AI-oplossingen op voor kmo’s in de bouw

Actua
door
VLAIO

Vijf kmo’s. Vijf experten. Eén klok. Deze combinatie leverde mooie AI-inzichten op tijdens de eerste speeddate rond artificiële intelligentie georganiseerd door VLAIO.

Man houdt een horloge vast met sneldraaiende wijzers
© Saffu, Unsplash

Uit internationaal onderzoek blijkt dat het voor kmo’s vaak erg moeilijk is om de return van een eerste AI-project in te schatten. Ze weten niet hoe goed een algoritme zal werken op basis van hun specifieke data voor ze ermee aan de slag gaan. Bovendien hebben ze vaak geen werknemers aan boord met ervaring in AI-projecten.

Dit alles bemoeilijkt de keuze rond de scope van een AI-project, welk project de hoogste prioriteit krijgt of nog fundamenteler: of er daadwerkelijk middelen worden vrijgemaakt voor AI-projecten. 

Met het oog op het opzetten van initiatieven die bovenstaande uitdagingen kunnen verhelpen, zette VLAIO op 23 juni een experiment op. Het bracht vijf kmo’s met AI-ambitie via online speeddates in contact met vijf AI-experten.

Jo Bultreys blogt over eerste speeddate

"Als Programma-adviseur AI bij VLAIO is het een deel van mijn opdracht om ondernemingen in contact te brengen met AI-expertise", vertelt Jo in zijn LinkedIn-post.

"Het organiseren van speeddates stond niet in mijn jobomschrijving, maar kijk... :)." #matchmaking #AI"

Lees verder: Speeddates voor KMO's en AI-experten

Experten leveren inzichten

Elk van de deelnemende bedrijfsleiders of managers kreeg de kans om zijn of haar AI-idee voor te leggen aan experten van vijf verschillende types van AI-organisaties. 

“Je zou er versteld van staan over hoeveel AI-knowhow we in Vlaanderen beschikken bij bijvoorbeeld universiteiten, hogescholen, collectieve en strategische onderzoekscentra, en technologiebedrijven”, zegt Jo Bultreys, programma-adviseur AI bij VLAIO. 

“Voor de experten legden we de lat meteen erg hoog. Door het experiment te focussen op de bouwsector, konden we panelleden selecteren met sterke (sector)referenties.” 

Meer speeddates in najaar 2020

De deelnemende kmo’s en de experten waren achteraf erg positief. De kmo’s gaven hun deelname een algemene score van 8,8/10. Vooral de voorbereiding van de experten en de diversiteit aan feedback vanuit de specificiteit van de verschillende AI-organisaties werden als zeer positief ervaren. 

Jo Bultreys, programma-adviseur AI bij VLAIO
Elke deelnemer rapporteerde dat de speeddate zijn of haar kmo een stap vooruit heeft geholpen met de eigen AI-uitdaging.
Jo Bultreys, programma-adviseur AI bij VLAIO

“Elke deelnemer rapporteerde dat de sessie zijn of haar kmo een stap vooruit heeft geholpen met de eigen AI-uitdaging”, blikt Jo terug. “Deze positieve feedback stimuleert ons om op die ingeslagen weg verder te gaan. Na de zomervakantie organiseert VLAIO nieuwe speeddate-sessies voor kmo’s uit verschillende sectoren.”

Doe mee aan de AI-speeddates

Ben jij (actief in) een kmo? Heb je minstens een idee van de doelen die je met AI zou willen bereiken? Weet je welke data je daarvoor ter beschikking hebt? 

Tijdens een speeddate verzamel je op twee uur tijd heel kwalitatieve, gediversifieerde feedback op jouw AI-plannen.

Wie zich inschrijft, wordt op de hoogte gehouden van nieuwe speeddates.

Schrijf je hier in