Silverfin koopt AI-specialist Boltzmann

Actua

Het Gentse financiële platform voor accountants Silverfin koopt AI-specialist Boltzmann, eveneens uit Gent. Boltzmann doet aan AI-consulting en ontwikkelde een AI-assistent voor accountants op het cloudplatform Silverfin.

Het grote team van Boltzmann
Team Boltzmann bestaat uit PhD's: "We doen niet liever dan heel ingewikkelde zaken oplossen." © Foto Botzmann

"Boltzmann is ontstaan uit een AI-project bij een grote bank", vertelt Benjamin Vandermarliere, één van de vier oprichters van Boltzmann. "Ons doel was het koppelen van onderzoek aan ontwikkeling bij bedrijven."

Hun AI assistant voor accountants, Ludwig, automatiseert processen die te complex zijn voor traditionele software én spot advies voor de ondernemer. Daarnaast doet het bedrijf aan AI-consulting.

"Silverfin is de Salesforce voor het opmaken van jaarverslagen”, zei Benjamin eerder aan digitaletoekomst.be.

Het cloudplatform automatiseert de boekhoudkundige workflows van werkdocumenten, het opstellen van rekeningen en vennootschapsbelasting. Het vergemakkelijkt eveneens de managementrapportages en het opmaken van jaarverslagen.

""
Silverfin leverde ons een eerste klant op in het Verenigd Koninkrijk.
Benjamin Vandermarliere, mede-oprichter van Boltzmann

Versnelling hoger in AI

Silverfin werd in 2013 opgericht door Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele. Vandaag gebruiken meer dan 800 accountantskantoren Silverfin om klantgegevens van duizenden bedrijven te verwerken.

Silverfin groeide uit tot de Europese marktleider in de financiële rapportage. Het bedrijf telt 170 werknemers in zijn focusmarkten Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Via grote internationale klanten, waaronder de bigfourconsultants, is het bovendien actief in nog 13 andere landen, weet De Tijd.

➡ Meer weten over de mogelijkheden van AI? Lees Wat is artificiële intelligentie?

In 2020 haalde het bedrijf 30 miljoen euro op om zijn groei te financieren. 

"Omdat Silverfin zo sterk groeit, zullen wij met onze gelinkte assistant meegroeien", vertelde Benjamin van Boltzmann in 2020. Toen haalden het bedrijf zijn eerste klant in het Verenigd Koninkrijk via Silverfin.

AI-assistant groeit verder

"De overname creëert voor ons vooral meer mogelijkheden", zegt Maarten Vanhalst, lead consulting van Boltzmann. "Vanuit deze positie kunnen we meer impact hebben met Ludwig. We zullen in eerste instantie dan ook onze AI-assistant verder uitbouwen met extra functionaliteiten ter ondersteuning van accountant in het binnen-en buitenland. En wie weet wat er daarna nog volgt..."

Met de overname van Boltzmann kan Silverfin nu zelf een versnelling hoger schakelen in AI en machinelearning.

➡ Volg het AI nieuws op onze nieuwspagina
TwitterLinkedIn