Nieuwe website AI Onderzoeksprogramma informeert over onderzoek en resultaten

Actua
door
imec

Ben je een onderzoeker? Zoek je als onderneming samenwerking met kennisinstellingen rond AI? Dan kan je vanaf nu terecht op de gespecialiseerde website AI Research Flanders.

Onderzoekster met witte jas en stethoscoop werkt met een VR-bril op het hoofd
Het AI Onderzoeksprogramma wil de rol van Vlaanderen versterken, onder andere met medische innovaties © Foto Bermix Studio, Unsplash

De adoptie van AI is van strategisch belang voor Vlaanderen. Daarom heeft de Vlaamse overheid onlangs het AI-programma gelanceerd. 

Het Vlaams AI beleidsplan wil toekomstige investeringen in AI verzekeren door medische en industriële innovatie te versnellen met intelligente oplossingen. Het Vlaamse AI Onderzoeksprogramma maakt deel uit van dit Vlaamse AI Beleidsplan.
Innovaties van bedrijven versterken.

De nieuwe website AI Research Flanders gaat integraal over het Vlaamse Onderzoeksprogramma. 

Sabine Demey, programmadirecteur Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen
We werken in het AI Onderzoeksprogramma aan innovaties die bedrijven inspireren om er hun innovaties mee versterken.
Sabine Demey, programmadirecteur Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen

“We werken in het AI Onderzoeksprogramma aan innovaties die bedrijven inspireren om er hun innovaties mee te versterken.”

Info over baanbrekend AI-onderzoek

Het Vlaamse AI Onderzoeksprogramma richt zich op baanbrekend AI-onderzoek en baanbrekende proof-of-concepten op drie domeinen: de gezondheidszorg, de industrie 4.0, en overheden en hun burgers.

In deze domeinen geeft het nieuwe platform inzicht in de vier onderzoeksuitdagingen: AI-gedreven datawetenschap, AI in the edge, multi-agent collaboratieve AI en AI-systemen in interactie met mensen.

Contacteer kennisinstellingen

Het nieuwe platform richt zich op academische onderzoekers en bedrijven die met onderzoeksinstellingen willen samenwerken rond Onderzoek & Ontwikkeling. Op dit platform vinden ze de namen van de onderzoekers die op de verschillende domeinen en uitdagingen werken.

“Zo vergemakkelijken we het contact tussen bedrijven en academische AI-specialisten”, zegt Sabine. “Wie op zoek is naar informatie of samenwerking rond een onderzoeksdomein kan via het platform contact leggen met de onderzoeker die met het topic bezig is.”

Vind je niet meteen de juiste contactpersoon? Dan kan je ook altijd je vraag stellen via het algemene e-mailadres vaiop@imec.be.

De chatbot op deze smartphone geeft steeds slimmere antwoorden. Op de achtergrond staat een tasje koffie en laptop
Heel wat bedrijven willen een slimmere chatbot. Onderzoeksgroepen binnen het AI Onderzoeksprogramma werken er aan.

“We hebben bijvoorbeeld onlangs met onderzoeksgroepen en bedrijven overlegd rond het onderzoek voor een slimme chatbot ”, maakt Sabine het concreet.

“Heel wat bedrijven willen een chatbot die meer kan dan de huidige versies en hun basisconversaties. Langs onze kant werken onze onderzoeksgroepen aan een conversational agent. Deze kan complexere gesprekken aan waarin bijvoorbeeld verwezen wordt naar wat eerder werd gezegd. Ook probeert hij emoties mee in rekening te nemen.”

Samenspel is cruciaal

Het samenspel tussen wetenschap, bedrijven, organisaties en overheid is cruciaal voor de ontwikkeling van AI-innovaties in Vlaanderen.

“Zo verbinden we de concrete noden binnen de gezondheidszorg of industrie aan expertise binnen de academische werkgroepen en kennisinstellingen”, besluit Sabine.

Sabine Demey, programmadirecteur Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen
Wie op zoek is naar informatie of samenwerking rond een onderzoeksdomein kan via het platform contact leggen met de onderzoeker die met het topic bezig is.
Sabine Demey, programmadirecteur Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen

Volgens het triple helix-model werken vijf Vlaamse universiteiten, vier strategische onderzoekscentra, Sirris, vertegenwoordigers van bedrijven en de overheid intens samen, legt de pagina Onderzoeksprogramma AI verder uit.