Nieuwe TurboGesprekken helpen kmo’s verder met hun AI-idee

Actua
door
VLAIO

VLAIO organiseert nieuwe speeddates rond artificiële intelligentie , na het eerdere succes van zulke gesprekken tussen ondernemers en AI-specialisten. De nieuwe TurboGesprekken worden georganiseerd voor ondernemingen uit de industrie, diensten- en voedingssectoren. Grijp je kans en ontmoet AI-experten.

Man loopt op het strand bij zonsondergang
© Foto by SwapnI Dwivedi, Unsplash

Wandel niet. Maar trek een sprint. Dat is wat kmo's vandaag best doen op het voor velen nog onontgonnen domein van kunstmatige intelligentie .

75% heeft geen AI-expertise

"In de eerste AI Barometer van imec, waarin 124 Vlaamse bedrijven werden bevraagd naar hun ervaring met AI, rapporteerde meer dan 75% zelf geen AI-expertise te hebben", zegt Jo Bultreys, VLAIO programma-adviseur AI.

"Kmo’s hinken daarbij duidelijk achterop ten opzichte van grotere bedrijven. Bovendien blijken bedrijven zonder die expertise ook zelden een beroep te doen op externe AI-partners. Ze hebben zelfs zelden plannen om zich in de toekomst hierin te verdiepen."

Boek nu je TurboGesprek

Worstel je nog met de omzetting van dat idee naar de concrete toepassing? Schrijf je dan in voor een van onze AI Turbogesprekken en bespreek jouw idee aan onze digitale expertentafel:

21/06 – AI Turbogesprek – Dienstensector
24/06 – AI Turbogesprek – Industrie
28/06 – AI Turbogesprek – Voedingssector

Klik op de link van jouw sector. Informeer je en schrijf je meteen in

Achterlopen op het buitenland

"Veel Vlaamse kmo’s lopen dus het risico de AI-trein volledig te missen", aldus Jo.

"Waarom ik daarvan wakker lig? Wel, een eerste reden is dat in het geval van AI de (buitenlandse) first movers door hun geaccumuleerde data en performante modellen vaak mogen hopen op winner takes all-scenario’s. Daarbij lopen Vlaamse kmo’s het risico quasi irrelevant te worden, omdat hun producten of diensten niet smart genoeg zijn. 

Een tweede reden is dat het erg moeilijk wordt om die achterstand nog in te halen."

Jo Bultreys, VLAIO programma-adviseur AI
De Turbogesprekken brengen Vlaamse ondernemers in contact met expertise in het snel evoluerende domein van AI.
Jo Bultreys, VLAIO programma-adviseur AI

Tevredenheidsscore van 9 op 10

De kmo’s die deelnamen aan de eerste TurboGesprekken gaven achteraf een score van bijna 9/10. Elk van hen vertelde dat ze een stap verder waren geholpen met hun AI-project.

"Dat smaakt natuurlijk naar meer", zegt organisator Jo Bultreys in het artikel Is jouw onderneming al smart? op LinkedIn.

"Als programma-adviseur wil ik Vlaamse ondernemers in contact brengen met expertise in het snel evoluerende domein van AI."

Ontmoet 5 AI-specialisten

Ook de nieuwe AI TurboGesprekken willen kmo’s helpen hun AI-ideeën uit te voeren. Wie intekent, krijgt in 2,5 uur de kans om het eigen AI-idee voor te leggen aan 5 experten. Dit gebeurt telkens in een vertrouwelijke digitale one-on-one. 

"Zo willen we barrières wegnemen voor een eerste experiment met AI. En wie weet mondt een interessant gesprek met een expert uit in een vruchtbare samenwerking met zijn of haar organisatie?"

TwitterLinkedIn