ML6 lanceert gratis AI-applicatie die personen zonder mondmasker detecteert

Actua

L6 ontwikkelde een AI-applicatie die organisaties in staat stelt om bezoekers en medewerkers zonder mondmasker te detecteren. De specialist in machine learning en artificiële intelligentie deelt het gratis in de strijd tegen corona.

Nu het verplicht is om op meerdere openbare plaatsen een mondmasker te dragen, is de applicatie van de Gentse scale-up een handige tool voor bedrijven, cinema, gebedshuizen en winkeluitbaters. 

Een computer en een camera, meer is er niet nodig om gebruik te maken van de AI-applicatie. 

Geluidssignaal attendeert op masker

De app maakt meteen na het opstarten automatisch verbinding met de camera en streamt het beeld naar de computer. Hier doet de AI-applicatie zijn werk door met behulp van een vooraf getraind gezichtsherkenningsmodel de gezichten op de camerabeelden te detecteren. Synchroon loopt een ander model dat nagaat of de mond van een persoon zichtbaar is en dus niet bedekt wordt door een masker.

Wanneer iemand correct zijn of haar mondmasker draagt, gebeurt er niets. Maar draagt de gedetecteerde persoon geen masker? Dan maakt een geluidssignaal hem of haar er attent op.

Vrouw winkelt met mondmasker
Dragen je klanten een mondmasker? © Foto Arturo Rey, Unsplash

Tijdrovende taak

“Voor bedrijven kan het een bijzonder tijdrovende taak zijn om na te gaan of iedereen wel een mondmasker draagt op de werkvloer”, vertelt Juta Staes, machine learning engineer bij ML6.

“Deze opdracht toewijzen aan een medewerker is niet kostenefficiënt en louter signalisatie plaatsen volstaat vaak niet. Met behulp van onze applicatie gebeurt deze check volledig automatisch, terwijl het gebruik van een geluidssignaal de sociale controle stimuleert.”

Download gratis code

ML6 stelt de code en bijbehorende instructies van de AI-app gratis ter beschikking. De code is via de link hieronder beschikbaar. De bijhorende instructies zijn terug te vinden op de blogpagina: blog.ml6.eu

Klik hier voor de code

“De applicatie is zeer gebruiksvriendelijk en is heel snel te installeren”, zegt Juta. “Bovendien bewaart de applicatie geen gegevens. Bedrijven die gebruikmaken van de toepassing raden we aan om een Data Processing Impact Assessment (Art. 35 GDPR) uit te voeren om de privacyrisico's van deze technologie te identificeren, te beheren en te beperken.”

Nog oplossingen tegen COVID-19

Het team van machine learning experts ontwikkelde eerder al een meertalige zoekrobot die vooral anderstaligen in België helpt om correcte informatie over COVID-19 online terug te vinden.

Lees er alles over op How ML6 built a multilingual COVID-19 assistant powered by NLP.

TwitterLinkedIn