Wat is de Europese AI-week? En waarom inspireert deze je voor je eigen AI-project?

Actua

Van 14 tot 18 maart organiseert de community van AI-bedrijven, instellingen en overheden de Europese week van Artificiële Intelligentie . Wat kan je verwachten? Wat is het doel? Welke toonaangevende experts spreken tijdens deze AI-week?

Wat is de Belgische AI Week?

Tijdens de Belgische Artificiële Intelligentie Week krijgt elke Belg de kans om de bruisende wereld van artificiële intelligentie in ons land te ontdekken. Ze wordt georganiseerd van maandag 14 maart tot en met vrijdag 18 maart 2022. 

De Belgische AI Week vindt volledig online plaats.

Enkele van de vele vragen die aan bod komen tijdens de Belgische AI Week:

 • Hoe willen we artificiële intelligentie inzetten binnen onze maatschappij? 
 • Hoe gebruiken we nieuwe technologieën op een ethisch en democratisch verantwoorde manier? 
 • Welke rol moet de overheid spelen in de ontwikkeling van artificiële intelligentie? 
 • Hoe evolueert het AI start-up & scale-up-landschap in ons land?
""

Wat mag je verwachten?

Verwacht je aan boeiende presentaties, thematische workshops, de bekendmaking van nieuwe onderzoeksresultaten, debatten met burgerpanels en een heuse ‘Digital Assembly’ naar aanleiding van de tweede verjaardag van AI4Belgium.  

Je krijgt ook zelf de kans om actief deel te nemen. Want er wordt bekeken hoe burgers deze technologie ervaren. Tijdens deze week krijgt iedereen de kans om zelf concrete acties of projecten voor te stellen in het kader van het nationale AI-actieplan.

Op maandag mag je onder meer informatie en inspiratie vanuit Vlaanderen verwachten. De Vlaamse beleidsagenda wordt toegelicht. Minister Hilde Crevits opent de AI Week.

"Ik ben zeer verheugd dat ik gevraagd ben om de Belgische AI-week in te leiden", zegt minister Crevits hierover. "Ik denk dat dit een belangrijke realiteit illustreert. Namelijk, dat het zwaartepunt van het Belgische AI-beleid bij de regio’s ligt."

"Vlaanderen beschikt op het gebied van AI over diverse belangrijke troeven zowel binnen de bedrijfswereld als binnen academische wereld. Met de AI-beleidsagenda kiest Vlaanderen ervoor om zich nog beter klaar te stomen voor de evolutie waarin AI steeds centraler komt te staan in economie en samenleving."

Wat is het doel van de Belgische AI Week?

Het doel van de Belgische AI Week is om een breed maatschappelijk debat over de rol van artificiële intelligentie aan te wakkeren. Er worden in verschillende steden debatten met burgerpanels georganiseerd rond vragen als: wat is de impact van artificiële intelligentie op de werkgelegenheid? Hoe zal het onderwijs evolueren? En hoe zorgen we ervoor dat AI-toepassingen betrouwbaar zijn?

“Zo brengen we artificiële intelligentie dichter bij de burger”, zegt de organisatie.

Aansluitend is het de bedoeling om samenwerking tussen alle relevante spelers op het vlak van artificiële intelligentie in ons land te bevorderen. 

Voorts wordt getracht om België als toonaangevende speler in het wereldwijde AI-landschap te positioneren.

Wie organiseert deze AI Week?

Het Belgische AI-ecosysteem organiseert deze Belgische Artificiële Intelligentie Week.

Hierin zijn AI4Belgium, de federale en Vlaamse overheid, de academische sector, de bedrijfswereld en samenleving actief. Zo ondersteunen VLAIO en de partners uit het VLAIO-netwerk de AI conferentie van 15 maart.

Klik door naar de lijst met partners.

  Wie zijn de keynote speakers?

  In totaal zijn er meer dan 150 sprekers in meer dan 60 online debatten en lezingen, onder meer op de AI4 Your Business Conference op 15 maart in Gent.

  Enkele Vlaamse sprekers die je zeker niet mag missen zijn:

  • Mieke De Ketelaere, AI programmadirecteur van imec
  • Sabine Demey, programmadirecteur van het Vlaamse AI Onderzoeksprogramma
  • Thierry Geerts, CEO van Google Belgium
  • Minister Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw
  • Dries De Dauw, lead data science bij Colruyt

  Ga naar de AI4 Your Business Conference

  Digitaletoekomst interviewde Sabine Demey. Lees het artikel Hoe helpt het AI-onderzoeksprogramma Vlaamse ondernemingen?

  Ook internationale experts zijn online te bekijken en te beluisteren. Zij zullen de laatste trends op vlak van artificiële intelligentie toelichten en in thematische workshops zullen zij deelnemers inspireren aan de hand van ‘real life’ AI-toepassingen.

  Je krijgt onder meer inspiratiesessies door Gregory Renard van NASA, Prof. Effy Vayena van de World Health Organization en mode-ontwerpster Anouk Wipprecht.

  Registreer je... en ontdek het hele programma