Welke tools gebruik jij voor betrouwbare AI? Leer uit deze enquête

Actua

Zoek je tools die helpen bij een AI-project? Ken je de bestaande design tools? Het Kenniscentrum Data & Maatschappij lanceert een korte survey over het gebruik van brainstorm- en ontwerptools die de ontwikkeling van verantwoorde data- en AI-systemen ondersteunen.

Een design tool is een (semi-)gestructureerde aanpak om een ontwerpproces te ondersteunen of te begeleiden. In de meeste gevallen ligt de focus op een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld toegankelijkheid, privacy, ethiek, businessmodel, IoT...) en wordt er gewerkt met vooraf gemaakte artefacten (zoals kaartensets, templates of instructies).

Ken je Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas van Osterwalder is een bekende tool om bijvoorbeeld je business uit te denken of te herdenken. De Tarot Cards of Tech geven je dan weer interessante inzichten bij het evalueren van je producten en diensten.

Maar ook de organisator van de huidige enquête heeft interessante design tools voor je AI-project. Deze ethische design tools zijn tools die 'ethiek' werkbaar en tastbaar maken doorheen een onderzoeks-, ontwerp- of ontwikkeltraject. Het doel van deze tools is om bewust te blijven van de impact die ontwerpkeuzes hebben op eindgebruikers of andere belanghebbenden.

""

Leer bij over jouw projecten

Met de bevraging wil het Kenniscentrum Data & Maatschappij een beter idee krijgen van hoe organisaties tegenover het gebruik van brainstorm- en ontwerptools staan.

"Vervolgens kunnen we hier op inspelen in onze dienstverlening, om zo bedrijven nog beter te ondersteunen in de ontwikkeling en/of het gebruik van verantwoorde data- en AI-systemen", zegt coördinator Rob Heyman in de video bovenaan dit artikel.

De survey is bedoeld voor alle organisaties (klein en groot) die data- en AI-systemen ontwikkelen of deze inzetten in hun werking.

Nog voor de zomer publiceert het Kenniscentrum de resultaten op hun website.

Vul de survey hier in

TwitterLinkedIn