ChatGPT en hoe je deze nieuwste AI-technologie inzet ten voordele van je kmo

Tips

ChatGPT brengt AI-technologie op een nieuw hoger én uiterst toegankelijk niveau. Zo genereert het misschien nieuwe mogelijkheden om je eigen kmo te versterken met artificiële intelligentie . Ontdek in dit artikel de mogelijkheden én gevaren van de gehypete AI-tool. Welke meerwaarde biedt de nieuwe chatbot van OpenAI voor jouw onderneming? Kan ChatGPT je product, je dienst of de klantenervaring die je biedt verbeteren?

Sinds de lancering van ChatGPT wordt het generatief taalmodel van OpenAI, dat gespecialiseerd is in AI-onderzoek, geprezen. Het zou heel wat businesses voorgoed veranderen.

Is ChatGPT ook disruptief voor jouw zaak? Of kan je de hyperintelligente chatbot inzetten ten voordele van je onderneming?

We zoeken het uit, samen met chatbot-expert Michiel Vandendriessche, co-founder bij Raccoons.

""
Michiel Vandendriessche ziet de mogelijkheden van ChatGPT... én waarschuwt voor de nadelen. © Foto Raccoons

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een natural language processing (NLP ) chatbotplatform. Hij werd door OpenAI gelanceerd in december 2022. ChatGPT wordt aangedreven door het krachtig AI-GPT-3.5 taalmodel. Sinds de lancering maakt ChatGPT furore op internet.

In maart 2023 kreeg hij een forse update tot GPT-4.

Was de vroegere editie gratis te consulteren door iedereen die binnengeraakt in de zwaarbelaste systemen, dan is deze nieuwe versie betalend.

Waarom hij gehypet wordt? Wel, ChatGPT is een snelle en gemakkelijke conversationele AI-chatbot die mensachtige tekst genereert. Je kan hem eender welke vraag stellen. Hij antwoordt. Daarom lijkt hij het mirakel dat ons het schrijven van allerhande teksten uit handen neemt.

Maar opgelet. In dit artikel lees je dat je hem helaas niet blind mag vertrouwen.

Al kijken we graag eerst naar de mogelijkheden.

""
Op momenten dat ik niet uit mijn woorden geraak en me niet creatief voel, roep ik de hulp in van ChatGPT in.
Michiel Vandendriessche, CEO van Raccoons

Welke innovatie brengt ChatGPT voor Vlaamse kmo’s?

OpenAI heeft zijn nieuwste chatbot volgens Michiel net live gezet vanuit hun vragen: Wat zijn de mogelijkheden? En hoe gaat onze oplossing gebruikt worden? Welke vragen stellen mensen aan ChatGPT?

"Omdat OpenAI wil zien wat mensen en organisaties doen met zo’n tool, hebben ze het gratis online gezet."

Michiel ziet zelf heel wat mogelijkheden voor ondernemingen.

"Ik zal zeggen hoe we ChatGPT zelf al gebruikt hebben binnen Raccoons. Bijvoorbeeld bij mijn voorbereiding op een presentatie waarin ik op een toegankelijke manier wil uitleggen wat de Metaverse is. Ik kan daarover iets verzinnen of het opzoeken op Google. Maar het is interessant om te vragen aan ChatGPT: 'Leg de Metaverse eens uit alsof ik een tienjarige ben?'. Zijn antwoord kan je gebruiken als inspiratie voor je eigen uitleg."

ChatGPT kan inspiratie bieden voor heel wat taken die in ondernemingen dagelijks moeten gebeuren: social media-posts verzinnen, beleefde mails naar klanten sturen, technologie uitleggen in offertes, een jobinterview voorbereiden, snel expert worden in een bepaalde materie, een elevator pitch uitwerken, een biografie schrijven voor LinkedIn, enzovoort.

Als virtuele assistent kan ChatGPT een inspirerende hulp zijn.

""

"Op momenten dat ik niet uit mijn woorden geraak en me niet creatief voel, roep ik de hulp in van ChatGPT in”, legt Michiel uit. "Ik geef de chatbot informatie over de thema’s, over mijn doelpubliek, over het resultaat dat ik verwacht… en hij inspireert me."

"Hetzelfde voor een kmo die een nieuwe website lanceert. Er bestaan tools en templates om die gemakkelijk te maken, maar hét probleem? Dat is content. Elke pagina moet gevuld worden met woorden. Content voorzien vraagt heel veel tijd en budget als je hiervoor een freelance copywriter inschakelt. Waarom vraag je ChatGPT niet om een voorstel te doen voor je website? Leg hem voor waarover de pagina’s gaan en wat je verwacht. Misschien kan je wel aan de slag met zijn voorstel."

ChatGPT lijkt een verder gevorderde versie van de Google-zoekmachine. Waarin ligt het verschil?

Er is een groot verschil tussen Google en ChatGPT, legt Michiel uit: "Google verwijst je naar pagina’s op het web. Je kan kiezen om enkel actuele pagina’s te krijgen en als gebruiker kies je vervolgens de bronnen waarin je vertrouwen hebt. Daar klik je naartoe voor meer informatie."

"ChatGPT werkt anders. Deze machine is getraind om teksten te schrijven. Hij zal woord na woord het meest passende woord gokken. Zo creëert hij nieuwe, unieke teksten over het gevraagde onderwerp. Een pagina in Google gaat bijvoorbeeld honderd voorbeelden geven van goede post op sociale media. ChatGPT gaat mogelijke posts geven die nieuw gecreëerd zijn voor jouw merk, passend bij de identiteit die je wil uitdragen. Zo biedt de innovatieve chatbot een nuttige aanvulling op wat ik op Google lees."

👉 Werk je aan innovatieve, digitale toekomstprojecten? Klik door naar vlaio.be voor meer informatie over artificiële intelligentie en cybersecurity. Je vindt er alle informatie over mogelijke subsidies!

"Stel dat je een marketingplan wil uitwerken. Je kan googelen hoe dat moet. Je kan boeken lezen. Of je kan het aan ChatGPT vragen: 'Geef mij eens een marketing plan'. Stap voor stap zal deze je doorheen het proces leiden, waarbij je altijd meer info kan vragen over iets wat die aanhaalt, bijvoorbeeld: 'Ok, je zegt dat ik een website moet hebben, maar wat moet ik daarop schrijven'. Of: 'Welke rekenmodules kan ik gebruiken om mijn toekomstige omzet te berekenen'."

Michiel ontmoette ook iemand die het gebruikte bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Hij vroeg ChatGPT om hem het vuur aan de schenen te leggen zoals jobinterviewers het doen. Hij antwoordde telkens. "ChatGPT gaat zich in zo’n situatie als interviewer gedragen. Of omgekeerd kan hij jou helpen bij het uitvoeren van jobinterviews in je kmo. Stel ChatGPT bijvoorbeeld de vraag: 'Hoe doe ik een jobinterview?' Of 'Welke vragen zou ik kunnen stellen aan de softwareontwikkelaar die ik zoek?'."

Ik ben opgeleid tot een bepaalde datum in 2021, dus ik kan geen recente informatie geven.
ChatGPT

Levert ChatGPT enkel tekst?

ChatGPT is een taalgeneratiemodel. Het levert tekst in de brede vorm. Ook softwarecode is een vorm van tekst.

"Het voordeel is dat er online enorm veel code beschikbaar is en ChatGPT dus getraind is met veel code", ervaarde Michiel. "Want programmeurs wisselen al tientallen jaren online code uit. Het kan developers helpen wanneer ze vast zitten. Zo hebben we hier een tien jaar oude Pepper Robot staan. De Frans-Japanse machine is heel moeilijk te programmeren. Er bestaan weinig handboeken voor. Onlangs vroegen we ChatGPT om code voor onze robot. We wilden hem doen wuiven, gitaar spelen en een dansje doen. De chatbot gaf ons er redelijk goede code voor, inclusief de software libraries en technische zaken die je op orde moet hebben om het geheel te doen werken."

Dall.E is die andere AI-speeltuin. Het is familie van ChatGPT en richt zich op beelden. Met enkele welgemikte omschrijvingen, creëert deze tool nieuwe beelden in de stijl die jij wenst.

Kan ik copy van ChatGPT letterlijk kopiëren voor bedrijfspublicaties?

Nee. De teksten letterlijk gebruiken voor je bedrijfspublicaties is geen goed idee, vinden experten. ChatGPT geeft inspiratie om dingen anders te formuleren, aanvullingen doen, te checken of je alle kanten belicht…

Maar je mag geen teksten klakkeloos kopiëren omwille van de vele nadelen.

"ChatGPT kan me helpen bij schrijven van een subsidiedossier", zegt Michiel. "Ik kan hem vragen welke onderzoeksvragen ik rond een bepaald thema kan stellen. Maar de vragen die ik krijg, check en herschrijf ik best, aanvullend aan mijn eigen onderzoeksvragen. Idem voor andere teksten."

""
Michiel Vandendriessche over ChatGPT in het televisieprogramma Laat op Eén. © Foto VRT

Welke nadelen kent ChatGPT?

ChatGPT is niet met het internet als informatiebron verbonden. Dat is een van de grootste nadelen in het creëren van actuele content.

"Ik ben opgeleid tot een bepaalde datum in 2021, dus ik kan geen recente informatie geven", zegt ChatGPT zelf. 

"Je moet geen actuele zaken vragen", zegt Michiel. "Als je hem vraagt wie de Wereldbeker voetbal won, zegt hij: Frankrijk. Of de Radio1-radioredactie die inspiratie vroeg voor actuele topics kreeg allemaal voorstellen over covid. Heel begrijpelijk, want ChatGPT werd met die informatie getraind."

Andere nadelen: ChatGPT werd heel breed met alle informatie op internet getraind, met boeken, artikels, wikipedia, conversaties, fora… Ook met foutieve informatie en biased content! "De fouten die hij maakt, kunnen tweeledig zijn. Hij neemt fouten over in zijn nieuwe teksten of hij verzint een foutief antwoord als hij niet meteen informatie vindt."

ChatGPT beschrijft de sportcarrière van zwemster Brigitte Becue en verzint daarbij de jaartalen en medailles op de Olympische Spelen
ChatGPT verzint foutieve feiten wanneer hij geen kennis heeft.

ChatGPT zet woorden en zinnen achter elkaar zodat het taalkundig en inhoudelijk klopt. Hij maakt er een leuk tekstje van. Hij kan statistisch voorspellen welke woorden logisch lijken achter elkaar voor te komen. Daarbij vraagt hij zich niet af of hij fake news of ronduit racisistische inhoud verspreidt. Als hij geen informatie over een onderwerp heeft, zal hij iets verzinnen wat taalkundig perfect klopt maar feitelijk helemaal niet."

Deze inhoudelijke fouten duiken in allerlei teksten op. Onze Belgische trots Brigitte Becue is volgens ChatGPT een toptalent uit de jaren 60 en 70 die een gouden medaille won op de Spelen van Mexico. In realiteit is Brigitte Becue de beste Belgische zwemster aller tijden. Ze was top in de jaren 90, maar won nooit een Olympische medaille.

Over zichzelf zegt ChatGPT: "dat hij een intuïtieve interface voor ontwikkelaars biedt om hun eigen chatbot te maken en aan te passen, zodat ze snel en gemakkelijk boeiende conversaties met hun gebruikers kunnen opzetten".

Maar volgens expert Michiel kunnen ontwikkelaars er nog niet mee aan de slag, want ChatGPT heeft geen API waardoor koppelingen nog niet mogelijk zijn. "Daarentegen kan je wel chatbots maken met het betalende GPT- 3.5 taalmodel dat ChatGPT gebruikt."

""
Michiel Vandendriessche, CEO van Raccoons, ontdekt de nieuwe mogelijkheden van ChatGPT. © Foto Raccoons

Waarom is menselijke validatie van ChatGPT-content belangrijk?

Content controleren is belangrijk op internet en bij het schrijven van teksten. Het is nog belangrijker op ChatGPT. Want de content die ChatGPT genereert klinkt zo goed en te vertrouwen dat je de fouten als waarheid zou kunnen aannemen en verspreiden.

Maar ChatGPT checkt de feiten niet. Het platform heeft geen moderators in dienst, zoals een zoekrobot, Facebook of Twitter die wel in huis hebben.

OpenAI waarschuwt in grote letters en dringt aan op menselijke validatie.

Want de Limitations zijn:

  • ChatGPT may occasionally generate incorrect information.
  • ChatGPT may occasionally produce harmful instructions or biased content.
  • ChatGPT has limited knowledge of world and events after 2021.

Michiel toont een voorbeeld met code die ze opvroegen bij ChatGPT:

"Omdat er op internet heel veel niet-inclusieve content staat, kan het zijn dat ook de chatbot dat soort content genereert. De makers hebben wel controles ingevoerd, maar die zijn niet allesdekkend. Zo vroegen we in de programmeertaal Python een functie te schrijven om senioriteit voorspellen op basis van huidskleur en geslacht. ChatGPT gaf ons een ‘if color is white and sex is male, then senior’. En ‘if color is black and/or sex is female, then junior’. Ik denk dat geen enkele rekruteerder dit model zal willen gebruiken."

Hou ook rekening met de taal, mikt de chatbotspecialist. ChatGPT werkt fantastisch in het Engels. Maar slechts goed in het Nederlands.

Kan een kmo zijn klantendienst verbeteren met ChatGPT?

Michiel waarschuwt dat we ChatGPT niet als een betere versie van de huidige chatbots mogen aanzien. "Het is niet dat de ene slecht is en de nieuwe goed. Nee, ChatGPT is op heel algemene content getraind. Hij kan geen openingsuren geven van een bepaald restaurant in Leuven of je informeren over de terugbetaling van een bril. Nee, ChatGPT heeft geen context."

Technisch is de tool vandaag niet te integreren in apps. Er is geen API beschikbaar. Wel kunnen ontwikkelaars aan de slag met het achterliggende, betalende taalmodel GPT-3.5.

Michiel ziet in de toekomst wel mogelijkheden om de klassieke chatbots te laten samenwerken met ChatGPT.

"Dit kan nuttig zijn wanneer een klant weggaat van de voorgeprogrammeerde paden en bijvoorbeeld plots vraagt naar de zin van het leven of een leuke mop of zoiets. Het kan zijn dat de chatbot daar niet op voorzien is in de voorgeprogrammeerde paden en dan is een offload naar ChatGPT heel handig."

TwitterLinkedIn